tiistai 22. heinäkuuta 2014

Viljelijän viritykset

Loppukeväästä puutarhakäynnillä nappasin matkaani lupaavan tomaattiviritelmän. Sen kanssa on häärätty läpi kylmän kesäkuun, jolloin koko hoito tuotiin yöksi sisälle. Jos mökiltä oltiin poissa parikin päivää, piti järjestää vesihuolto. Viimeisin ja tähän mennessä paras viritys häämöttää kasvuston seasta. Sininen vesipullo menetti pohjansa, sai korkkiinsa reiän ja pääsi ylösalaisin tomaattipehkoon vettä täynnä. Ensin vettä lorotti liikaa, mutta rautalangasta löytyi passeli säätö liian isoon reikään.
Nyt vesi riittää jopa kolmeksi vuorokaudeksi. Ja kiitokset punottavat päivä päivältä yhä runsaampina ja makoisina.








 Pian koittaa se aika, jolloin runsasta satoa kerätään myös pensasmustikoista. Alkukesästä pörriäiset hääräsivät kuin urakalla viidessä puskassa niin, että suurkiitos menköön noille ahertajille. Ilman pölyttäjiä ei olisi, mitä kerätä. Tänä vuonna puput jäävät osingoitta, kun kasvusto sai suojakseen semmoisen verkon, johon onneksi yksikään lintu tai muu otus ei ole tarttunut.


Kaverit ovat jo vuosia ylistäneet laatikkoviljelyä. Vihdoin minäkin hyppäsin kyytiin, kun sain hommatuksi lavakauluksia suoraan valmistajalta 8,5 euron kappalehintaan. Purjoa voisi jo napsia ruokiin, samoin ilmasipulin varsia. Maa-artisokkaa kaivetaan syksymmällä, kun perunatkin nostetaan. Takalaatikossa näet kasvaa ehtaa Rosamundaa. Yksi naatti vedettiin jo ylös tarkistusmielessä. Mukuloita oli paljon, muutama ihan syötävän kokoinen. Osa artisokkasadosta jääköön talveksi multaan. Onpa sitten keväällä jotain, mitä kaivaa syötäväksi.

Rapun pielessä isohko betonipalju palvelee yrttien kasvualustana, keskellä myös yksi paprika. Jännä nähdä, ehtiikö se tuottaa kunnolla satoa. Enimmäkseen se yhä kukkii, mutta kun tarkkaan katsoo, näkyy lehtien seassa jokunen vihreä paprikan tapainen.

Toisessa purkissa lykkää lehteä hyvänä soppamausteena tunnettu liperi eli lipstikka. Eipähän pääse leviämään valtoimenaan, niin kuin maassa tekisi.

Melkoinen ihme on, jos näillä hellesäillä paikkaansa istutettu, lahjaksi saatu ranskalainen rakuuna sopeutuu tarjottuihin oloihin. Samat sanat passaavat vieressä virkistymistä yrittävään kurkumaan. Vettä toki on tarjolla harva se ilta.
Toistaiseksi kaikki on hyvin myös terassin toisella laidalla, jonne sijoitin komean iisopin samaisesta isosta lahjasatsista. Kolmannella, lammen puoleisella syrjällä puskee kasvua marjasinikuusamien trio, ostamalla hankittu. Ne voivat varttua puolitoista metriksi, mutteivät sentään nelimetriksi niin kuin purppuraheisiangervot, jotka samasta paikasta häädettiin toisaalle.

Sinimarjakuusama tarjosi jo maistiaiset. Pari pikkuista nappasin aamulla suuhuni. Eivät paljoa mustikasta poikkea nämä mainiot juolukan malliset ja kokoiset siniset marjat.


9 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Komeat on satonäkymät! Viitseliäs viherpeukalo saa herkut kasvamaan! Tyydyn naapurin tuottamiin herkkuihin - intohimoinen kotipuutarhuri ei itse kaikkea satoaan pysty käyttämään. Minun onnekseni!

Lissu kirjoitti...

Täältäkin saisit yhtä ja toista, jos lähekkäin oltaisiin.

Unknown kirjoitti...

Hei! Olisi mukavaa perata omia tekstejäni ammattilaisen avulla. Mielestäni kaipaa kitkemistä. kallenepo@hotmail.com
T. Kohtuukäyttäjä

Lissu kirjoitti...

Jaa-a, että tekstien perkausta. Olen jo tyystin irrallani niistä puuhista, kun tarmo hupenee puutarhahommiin. Mutta seuraan blogiasi, jota Alf Rehn eräässä kolumnissaan suositteli. Jos aiot koota tekstejäsi julkaistaviksi, niin löydät varmasti yhteyksiä osaaviin kustannustoimittajiin.

ketjukolaaja kirjoitti...

Vaikuttaa olevan sinua kiinnostavaa puuhaa tuo puutarhanhoito. Kivoja kuvia (miten saat ne aseteltua noin tasaisesti, ettei tule tyhjiä rivejä?) ja hyvin järjestelty kasvimaa. Minä lähinnä leikkaan ruohoa ja toisinaan tuskailen, kun kukkapenkkien reunusnauhat tarttuvat leikkurin teriin tai omenapuun oksat repivät käsivarret naarmuille.

Lissu kirjoitti...

Joopa joo, yhden sortin hulluutta tämäkin.

Kuvat siirtyvät laidasta laitaan tai keskelle, jos ensin aktivoit otoksen. Alareunaan ilmestyy sinisellä vaihtoehtoja sekä kuvan paikasta että koosta. Kokeilepa.

Ulla kirjoitti...

Upeat tomaatit. Jätin tomaatit väliin tänä kesänä.

vanski kirjoitti...

Herttinen sentään ! Mihin sinä ruokakauppaa enää tarvitset ?!

Lissu kirjoitti...

Kuule, Vanski, hullulta tuntuu, että osa salaateista jäi syömättä, kun olivat niin kauniita katsella. Samoin näyttää käyvän yrttien kanssa.