lauantai 13. syyskuuta 2014

Syyskimara kameralla

Eilen mökille tullessa kuviteltiin, että aurinkoinen sää siivittää ulkohommia. Mutta eipä paistanut aurinko, joten keksaisin muita puuhia. Pilvipoutainen pehmeä valaistus oli syytä käyttää hyväksi ja kaivaa esille kunnon kamera. Omani on edelleen Nikon D90.

Valitsin kimaraan otoksia, joista ensimmäisessä kimalainen uurastaa komean maksaruohon nupuissa.  Niissä on kuhistu jo jonkin aikaa, vaikka luulisi, että mettä irtoaa vasta täysin auenneista kukista.


Kallionauhus tunnetaan perhosten suosikkina. Näkyy kukinnoissa muitakin hyörijöitä, mutta tässä otos amiraaliperhosesta.









Korkeuksiin kurkottavat maa-artisokan kukinnot. Niitä piti sihdata niska kenossa, enkä silti saanut mukaan ylimpiä kukintoja.








Matalalla puolestaan nuokkuvat kurkkuruohon rennot kukinnot. Tämmöisenkin kasvin sain kesällä. Toistaiseksi olen ymmälläni, mihin käyttäisin kaunokaisia. Ehkä joidenkin ruokien koristeiksi, jos moinen pälkähtäisi päähäni. Pitkälle riittää sekin, että pörriäiset viihtyvät kukinnoissa. Mainio juttu, että pihalla yhä on paljon pölyttäjien suosikkeja.




Kuinkahan moni tuntee viereisen kasvin? Ostin sen taimia kirkkonummelaisen puutarhan nettikaupasta, mutta en kirjannut nimeä muistiin. Niinpä tänä kesänä oli kysyttävä kuvan kera myyjältä, mitä olin tullut tilanneeksi. Sain vastaukseksi, että kyseessä on syyshopeavuokko.





Kivien kupeilla komeilee mehitähtiä. Niitä on ainakin kolmea sorttia. Tässä yksi tarkemmin määrittelemätön laji, joka lykkää poikasiakin, niin kuin kuvasta näkyy.








Marjaosastolta löytyy uutta satoa. Tässä ensimmäisiä tyrnimarjoja, jotka pääsevät pomijan kippoon huomenissa. Pensasmustikoiden satokausi päättyi jo.

Jos tyrnit alkavat ajan oloon tuottaa ylenmäärin satoa, niin kuin olen kuullut, jätän paljon marjoja lintujen ruuaksi.




 Sieniosastolta voisin tarjota kuvan samettitateista. Niitä näet löytyi eilen useita ja syötiin saman tien. Mutta vielä enemmän maasta puskee eri sortin kärpässieniä. Niihin ei kosketa. Moni kasvusto hehkuu suorastaan satukirjan kuvituksen tapaan. Viereisessä kuvassa tosin multamöykyt hiukan latistavat sienten värikylläistä komeutta.

9 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Kivoja kuvia! Tykkään varsinkin tuosta kimalaisesta ja tyrnikuva on myös mieleinen.

Lissu kirjoitti...

Kiitos kommentista. Sainkin kelpo kuvia hyvissä oloissa. Liian harvoin tulee nykyisin tartuksi kameraan, vaikka aihettakin olisi.

vanski kirjoitti...

kauniita kauniita kuvia ! Ja puutarhasi kukoistaa , eihän kukkia mihinkään tarvita , riittää , kun niitä katse ihailee ! Mistä muuten ne multamökyt ?

Lissu kirjoitti...

Kärpässienet puskevat esiin paikassa, johon keväällä kipattiin iso satsi hyvää multaa. Samassa kohtaa on varastoitu milloin mitäkin. Välillä olen hiukan maisemoinut, mutten näköjään tarpeeksi.

tuulikki kirjoitti...

Upeita kuvia! Mahtaa puutarhasi olla ihana.
Kärpässieni on kuvauksellinen, sen lakkikin on niin monimuotoinen.

Anonyymi kirjoitti...

Ihania kuvia! on kuitenkin amiraali tuo perhonen...

Lissu kirjoitti...

Kiitos Anonyymille perhoslajin määrittelystä amiraaliksi. Olen pitkään elänyt siinä uskossa, että kuvan perhonen olisi neitoperhonen.

Heli Hukkanen kirjoitti...

Upeita kuvia!!!!

Lissu kirjoitti...

Olipa hauska löytää kommenttisi. Lukisin mielelläni juttujasi, jos niitä vielä rustailet.