tiistai 26. toukokuuta 2015

Muhkeat läksiäiset

Viime lauantai oli merkitty retkipäiväksi lähes sadan ihmisen kalenteriin. Jokainen merkkaaja kuului Ritva Selkilän ohjaamiin kansalaisopiston jumpparyhmiin Liedossa ja Aurassa. Talvella jo kuulimme, että Ritvalle koittavat eläkepäivät kevään tullen, mikä tulisi sävyttämään tuttua kevätretkeä. Oli näet määrä osallistua myös Ritvan läksiäisiin hänen kotonaan Livonsaaressa, jonka rannasta uuttera ohjaaja oli sinnitellyt työreissuilleen säässä kuin säässä. Ei ihan helppo homma, kun kauriitakin piti alvariinsa väistellä.

Jokakeväiseen tapaan retkeen liittyi asiapitoinen osuus. Niinpä bussi suuntasi ensin Livonsaaren yhteisökylään. Siellä meitä odotti Kuppari-Hanna valmiina opastamaan. Ensi alkuun Timo, Hannan mies, näytti, kuinka hirttä siirrellään ja veistetään nykyajan työkaluin. Pariskunnalla on yhteinen Hirsitikka-firma. Lisäksi Hannalla on oma hoitolansa tätä nykyä erinomaisissa tiloissa, ei enää kotipihan saunassa. Aviomies näet teki 10-vuotishääpäivän lahjaksi kauniin hirsimökin ja siihen mainiot tilat sekä kuppaamiselle että muille perinnehoidoille.

Iso porukka pääsi tutustumaan myös pariskunnan kotiin, joka saa sähkönsä omasta tuulivoimalasta. Jännää nähtävää riitti muuallakin.

Kävellen kiertelimme teitä ja kinttupolkuja katselemassa muun muassa savesta tehtyjä rakennuksia. Niiden seinät ovat klapin paksuisia. Klapit sitovat saviseosta, jonka raaka-aine on kaivettu lähipellosta. Pikkukuvassa erään eläkeläispariskunnan sauna. Korkeaa asuinrakennusta viimeistellään. Pian sinne muutetaan.
Kun soppalounas oli lusikoitu, bussi pujotteli kapeita teitä kohti Ritvan kotia. Perillä kajautimme lähes ensi töiksi mojovan läksiäisräpin virkun eläkeläisen iloksi. Kuvassa valmistaudutaan esitykseen, jonka sanat oli sovittanut kohdalleen Marja-Riitta Perttula. Lauluharjoituksista tosin oli kulunut niin kauan, että tyydyttiin hoitamaan homma resitoimalla. Hyvin meni. Koko Ritvan ohjaajanura tuli muistetuksi, samoin moni muu hänen elämänsä kohokohta. Niistä parhaita lienee ollut melko tuore avioliitto pitkäaikaisen avopuolison ja tarkan talonrakentajan kanssa.

Autotalliin järjestetty kuvaesitys takavuosien kevätretkistä nostatti mieleen lisää hyviä muistoja. Silti oli paras myöntää, että aika aikaa kutakin. Ritva on tehnyt vahvan osuuteensa ikäihmisten liikkuvaisiksi innostamisessa. Jatkoa seuraa, kuten keväällä kuultiin. Uusi ohjaaja aloittaa syksyllä. Silloin Ritva nauttii olostaan näissä avarissa maisemissa ja saa ensi keväänä täyspäiväisen kaverin omasta miehestään. Onnea kummallekin! Ja kauniit kiitokset iltapäivästä juhlaliputetussa Livonsaaren rannassa.


7 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Komeita pytinkejä!

Lissu kirjoitti...

Totta. Ja ehtaa käsityötä vaikkakin koneiden avulla tehtyjä.

vanski kirjoitti...

Ei kai nyt kukaan enää kuppaa ?! Upean näköistä .

tuulikki kirjoitti...

Kevät on kivaa erilaisten retkien ja ja juhlien aikaa! Parit synttäribileet on jo juhlittu, yhdet kesäkauden avajaiset ja tänään lakkiaiset. Hienolta näyttää "perinnekylä"!

Lissu kirjoitti...

Tottahan toki kuppaa. Tarjolla muitakin perinnehoitoja, jos kyselet Kuppari-Hannalta.

Lissu kirjoitti...

Kivaa kuuluu sinullakin olevan. Iloa päivän yo-juhlintaan!

Serentis kirjoitti...

Kauniita maisemia ja rakennuksia.