Silakasta putsataan sisäelimet, selkäevä ja pyrstö. Sitten irrotetaan filee, jotta päästään käsiksi selkäruotoon. Sekin vedetään pois, jos niin halutaan. Seuraavaksi voidellaan ohuen ohut näkkileipä. Päälle asetellaan pikku paloja putsatusta silakasta, sipulisilppua, tomaattia, keitettyä perunaa ja runsaasti creme fraichea: NAM, makoisaa...
Hui, vieläkin suuhuni nousee inha maku olemattomasta palasesta hapansilakkaa, jonka jaoin vävyni kanssa. Mutta urheasti pistelin poskeen osani niin kuin muutkin pöydän ympärillä. Ehkä enemmänkin olisi uponnut, jos snapsilla olisi kyyditty suupaloja. Mutta vastikään rakennetulla laajalla terassilla, josta vielä puuttuvat kaiteet, ei passaa nautiskella väkeviä. Yhdellä porukasta on jo käsi paketissa kaatumisen jäljiltä, ilman alkoholin tippaa. Semmoinen haaveri näet sattui ihan vain perunoita pestessä portailla, kun tyttärentytär tuli juhannuksena kurkottaneeksi varomattomasti alarapulta vatia. Siitä hän sitten suistua tuiskahti päistikkaa oikealle ranteelleen. Tuloksena iso vaurio: toinen luu poikki, toinen murtuneena. Hyvin ovat luut kuitenkin jo paranemassa. Ehkä ne saivat hiukan lisäpotkua huikeasta ilta-ateriasta hauskassa seurassa aavan meren äärellä. Kiitokset Gustafille ja muille aterian eteen hommia tehneille!
4 kommenttia:
Varsinaista ruotsalaista perinneruokaa! Ei ne sillit, tappaiskeitot, veripalttuut ym. aina muunmaalaisille maistu! Eikä kaikille paljasjalkaisillekaan!
Rakentakaa nyt kunnon kaiteet siihen terassille, niin pääsette oikein kunnolla nauttimaan kesän makuja.
Kaiteet tuntuivat olevan ohjelmassa, koska niistä alvariinsa puhuttiin. Tuskin homma jää pelkiksi jutuiksi.
Tuo perinneruoka on kyllä kauniin näköistä , mutta ..kerran söin , en syö toiste !
Lähetä kommentti