Ainekset
10 annosta
- 300 g voikukkia
- 4 dl vettä
- 330 g hillosokeria
- 1 tl sitruunankuoriraastetta
Tee näin
- Kerää voikukan kukinnot tilavaan rasiaan ja sulje hetkeksi kannen alle. Näin mahdolliset ötökät kiipeävät kanteen ja voit poistaa ne näppärästi.
Huuhtele kukinnot mieluiten tilavareikäisessä siivilässä ja valuta ne hyvin.
Kumoa kukinnot kattilaan ja mittaa päälle vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Anna kukintojen hautua jäähtyvässä liemessä noin 20 minuuttia.
Siivilöi voikukkaliemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista mukaan kukista irtoava neste.
Lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia ilman kantta. Lisää keittämisen aikana sitruunankuoriraaste.
Jaa voikukkamarmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannella. Säilytä voikukkamarmeladit viileässä.
* Anna voikukkamarmeladin tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden ennen tarjoamista. Voikukkamarmeladi on koostumukseltaan notkeaa.
Vuosi sitten innostuin lehtijutusta, jossa kehuttiin voikukkamarmeladia aurinkoisena syötävänä. Taisi ohje olla melko suurpiirteinen tai minä luin sen huitaisemalla, sillä tuotos tuli vihreää mössöä, ei lainkaan aurinkoisen keltaista. Siksi toiseksi jätin keitoksen siivilöimättä. Niinpä terälehdet uiskentelivat seoksessa. Urheasti ruman näköinen sokeripuuro kuitenkin syötiin. Homma kuin homma vaatii näköjään kunnon mokailun. Sitten vasta osaa ottaa tosissaan ohjeiden opiskelun ja tehdä tarkasti joka työvaiheen. Päivän marmeladista tuli nyt kirkasta, vaaleankeltaista, ei kuitenkaan erityisen notkeaa, sillä käytin hillosokerin asemesta hyytelösokeria.
Kas kummaa, muistan, kuinka työelämäni loppuvaiheissa muodiksi tuli hehkuttaa kokemuksellista oppimista. Alan guruja kuskattiin Suomeen USAsta asti. Kuuluisin oli David A. Kolb. Hän esitti näkemyksensä ympyräkaaviona, jota sitten veivattiin muun muassa opettajankoulutuksessa. Tuttuahan yritysten ja erehdysten kautta oppiminen on itse kullekin.Temppu onkin siinä, että osaa rakennella tutuista aineksista teoreettisia rakennelmia ja saada ne kaupaksi.
Palatakseni kotipihan rikkakasvien ravitsemuskäyttöön sain jo vuosikymmeniä sitten ensiherätyksen hortailuun lukemalla Toivo Rautavaaran isokokoista kirjaa Miten luonto parantaa. Sain sen joululahjaksi tosi tarpeeseen, kun vaikea vatsavaiva ei hellittänyt lääkärien määräämin lääkkein. Rautavaaran kirjasta löytyivät konstit, joilla vaiva talttui. Tyystin sokeriton ruokavalio oli tiukka. Parissa kuukaudessa vatsa tokeni. Passelina bonuksena paino putosi jokusen kilon.
Hauska muisto on sekin, että kun kesän tullen tarjoilin perheen miehille Rautavaaran suosittelemaa salaattia perusaineksenaan vesiheinä, kumpikin katseli annostaan totisena, mutta söi. Isän ja pojan katse oli niin mieleen painuva, etten sen koommin ole sekoittanut salaattiin vesiheinää. Mutta, mutta: kukaties tänä kesänä voisin yrittää ja testata, minkä vastaanoton moinen vihersatsi saa näinä aikoina, kun kasvisruuat ovat tuttuakin tutumpia.
4 kommenttia:
Luonnosta saisi kyllä vaikka mitä, kun keskittyisi asiaan eikä tekisi kaikkea kuten ennen eli hankkisi nopeasti valmistuvaa kaupan hyllyltä. Olen päättänyt, että tänä alkukesänä teen ainakin raparperihyytelöä.
Olen tietoinen tuosta Rautavaaran kirjasta, joka on kai oikein luonnonlääkinnän aapinen. Siihen pitää joskua tutustua.
Rautavaara tosiaan on yhä ajankohtainen, vaikka Miten luonto parantaa -kirjaa saa enää antikvariaateista. Opuksen 10. painos oli 1980-luvun alkuvuosilta. Sitä tietoa, milloin teos alkujaan on ilmestynyt, en äkkiseltään löytänyt netistä. Oman kirjani annoin vuosia sitten tyttärelle, joka ammatikseen tutkii ja opettaa ravitsemusasioita.
Nokkosia käytän lähes vuosittain, voikukkia en ole kokeillut muodossa enkä toisessa. Tiedän vain, että niistä saa myös erinomaista viiniä (yksi vanha sukulaistäti sitä teki aikoinaan). Ketunleipiäkin vois nyt kokeilla. Onhan niitä lapsena syöty suoraan luonnosta.
Oli hyvää tai ei , et voi muuta kuin kehua , kun noin suuren työn olet tehnyt ! Sokeria ainakin on tarpeeksi ...peittää hyvin voikukan kitkerän maun . Kokeiltu on kaikenlaista ja syötetty vesiheinät kanoille ....
Lähetä kommentti