torstai 20. helmikuuta 2020

Taidetta tämäkin

Pikavisiitti Turun taidemuseossa räväytti silmät selälleen, kun selvisi, että yksi meneillään olevan Löytöretkiä-näyttelyn teoksista tarjoaa ihailtavaksi upean mustelman. Se on syntynyt Roller derbyssä. Törmäily kuuluu rullaluistimet jalassa pelattavaan peliin, jossa ruhjeilta ei voi välttyä. Kyse on erityisesti naisten kontaktilajista.
 Löytöretkiä esittelee lääketieteen ja kirurgian tohtori Lars Göran Johnssonin (s. 1930, Tampere) runsaan 500 teoksen lahjoituskokoelman sen keskeisten osa-alueiden kautta. Näyttely täyttää poikkeuksellisessa laajuudessaan museon molemmat näyttelykerrokset ja nostaa esiin modernismin klassikoita ja pohjoismaisia nykytaiteen kärkinimiä.
Kahden naisen lounasreissun jälkiruokaosastoon kuului kiipeäminen Aurajokirannasta hissuksiin taidemuseonmäelle ilman ihmeempää tietoa, mitä nähtäisiin. No, mehän pääsimme löytöretkelle! Moni muu oli päätynyt samaan ratkaisuun, sillä porukkaa riitti joka saliin.

Alakerran saleissa jokseenkin ainoana minut pysäytti tuo mustelma, hetkeksi myös lasiteos, jota sai tutkia taskulampulla: syntyi ihmeellisiä heijastuksia lattialle ja seiniin.

Yläkerrassa nähtiin muhkeita maalauksia ja myös yksi Kain Tapperin puupölkky.


 Norjalaisen Jon Arne Mogstadin Kotimaani vuodelta 1988 tuotti tovin pohdintoja ääneen meistä molemmista. Samoin pari muuta maisemaa tai sen osaa.



Voimalliset kukkamaalaukset olisivat ansainneet tarkan syynäilyn, johon meiltä ei tänään liiennyt vieteriä. Nopea silmäily riitti. Puolalanpuiston äskettäin kohennettuja käytäviä laskeuduimme alas kapungin kaduille ja siellä Fazerin kahvilaan. Siellä on tullut tavaksi viimeistellä kuukausittain toistuvat tapaamiset kahvikupposella kera leivonnaisen.





2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Upeita!!

Lissu kirjoitti...

Niin nämä, jotka valitsin blogiin. Näkyi seinillä semmoisiakin kuvia, joita meikäläinen ei alkuunkaan tajunnut.