perjantai 20. toukokuuta 2022

Härskit manööverit

 

 

Jo hyvän aikaa sitten tulin ostaneeksi palkitun toimittajan  Mihail  Zygarin kirjoittaman, Jukka Mallisen suomentaman ja Otavan 2021 kustantaman kirjan e-version Putinin sisäpiiri Nyky-Venäjän lyhyt historia. Alunperin teos on ilmestynyt 2016.

Kirja ei siis kata koko Putinin tähänastista kautta Venäjän johdossa, vaan päättyy vuoteen 2015. Helmikuun lopussa alkaneiden tapahtumien seurauksena rupesin vihdoin lukemaan tekstiä, joka odotti valmiiksi ladattuna Sony Readerissa. Kävi ilmi, että Kremlin johtoporukan härskeistä manöövereistä  on ollut saatavissa tietoja kaikista peittelyistä huolimatta. 

Kirjan esittelytekstissä luvataan näin:

Venäläistoimittaja Mihail Zygarilla on ainutlaatuista sisäpiiritietoa, ja hän kertoo moniulotteisten tapahtumien ja peiteoperaatioiden todelliset taustat. Kirja sisältää hämmästyttäviä paljastuksia niin Georgian sodasta, Ukrainan kriisistä kuin Venäjän osallisuudesta Syyrian kriisiin. Nemtsovin murha, Medvedevin presidenttikausi ja monet muut käänteet selittyvät Putinin monimutkaisilla valtapeleillä.

Jarmo Koposen tapaan tunsin lukevani kovaotteista dekkaria.

Kirjan lukijalle aukenee, kuka määrää, mutta nimiä vilahtelee sen enempää selittämättä sitä tahtia, että ilman perustietoja lukeminen voi olla haastavaa. Toisaalta lukija saa monta ahaa-elämystä, kun malttaa mielensä ja jatkaa sinnikkäästi lukemista. Vaihtuvuus Putinin lähipiirissä on edellisten 15 vuoden aikana ollut sitä luokkaa, ettei jatkosta voi tietää. Todennäköistä on, että Putin istuu virassaan vuoteen 2024 ja ehkä pitempäänkin.

                                                                            ***

Kirjan jakautuminen neljään osaan ja niiden kaikki 20 alalukua puhuttelevine otsikoineen helpottavat lukemista. Osa I on saanut nimekseen Putin I Leijonamieli, osa II Putin II Loistava, osa III Tsarevitš vale-Dmitri, osa IV Putin III Julma. Loppusanoissa esitellään Putin IV Pyhä

Alaotsikot tiivistävät jokaisen luvun sisällön tähän tapaan: 

Luku 1 jossa Aleksandr Vološin, Kremlin ideologi, oppi sietämään Leniniä.

Ensimmäinen luku jäsentyy edelleen näihin numeroimattomiin alalukuihin: Lenin on haudattava, Uudenvuodensatu, Neuvostoylellisyys, Ensimmäinen ystävä, Pieni alumiiniristi, Lihava 2000-luku alkaa.

Oikeastaan pitäisi silmäillä uudestaan koko kirja niin, että keskittyy vain ostikoihin. Sillä tavoin  hämäräksi jäänyt kuva voisi kirkastua. Jätän  kuitenkin homman ja enemmät referoinnit, sillä huohotan yhä lukukokemustani. Ehkä oloni helpottuu, kun hyvä ystävä on ehtinyt omassa urakassaan niin pitkälle, että voimme yhdessä puida, mitä meistä kumpikin on saanut irti Zygarin tarjoamasta vyyhdistä. Siihen asti nojaan paitsi Jarmo Koposen ( linkki edellä) myös Erkka Mikkosen arvioihin teoksesta. Kiitos kummallekin!

Lisäykseksi myönnän vielä, että olisi kannattanut lukea oikea, painettu kirja, josta löytyy kaiken muun lisäksi sisällys kaikkine pää- ja alaotsikkoineen. Sehän toimii karttana, johon lukiessa olisi ollut hyvä välillä palata. 

Verkosta löytyvä luento "Venäläinen strateginen kulttuuri - Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii?" iskee sekin tajuntaan. Sunnuntaina 22.5.2022 Turun Sanomisssa oli tuhti juttu tästä fil.tri, eversti evp. Matti J. Karin suorastaan hitiksi You Tubessa kohonneesta luennosta. Se on pidetty Jyväskylän yliopistossa 3.12.2018 osana kyberturvallisuus-opintokokonaisuutta. Pari vuotta ennen luentoa ilmestynyt Zygarin kirja tuntuu kuuluneen luennoitsijan lähteisiin.



 

 

2 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Erittäin kiinnostava teos ylipäätään ja varsinkin taustana nykytilanteelle.

Lissu kirjoitti...

Totta, vaikka työläs luettava - puhumattakaan kirjoittamisen vaatimista ponnistuksista ja kaiketi myös uhkista.