tiistai 30. toukokuuta 2023

Huijatun mietteitä

 


Kuvan rauhallista maisemaa katselin äskettäin Turun Kakskerrassa visiitillä ystävien luona. Otin kuvan taustakuvaksi omalle FB-sivulleni. Kuinkas sitten kävikään?

Tulin pari päivää myöhemmin hyväksyneeksi tuntemattoman ihmisen kaveripyynnön, koska eräs tuttuni näytti suosittelevan häntä. Mikä härdelli tästä alkoikaan! Kohta minulle sateli Messenger-viestejä, joissa ehdoteltiin sitä ja tätä, luvattiin jopa 4050 euroa ikään kuin palkintona kilpailuun osallistumisesta. Minulla oli meneillään Skype-puhelu. Sen lomassa jatkoin hetken viestittelyä, kunnes ilmoitin, ettei tietääkseni ilmaista rahaa ole jaossa. Vastaukseksi sain: Nyt on. Vasta tässä vaiheessa heräsin, mutten ihan heti älynnyt poistaa viestejä. Niinpä lähettäjä ehti kaapata FB-tilini.

Tein kardinaalivirheen. En noudattanut ohjetta olla KOSKAAN hyväksymättä tuntemattomia kaverikseni FB:ssa. Perhepiiriini kuuluvat ja varmasti monet muut saivat tuta seuraukset mokastani. Heillekin sateli kummia viestejä. Sain kahdelta avukseni tämän linkin:

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000008389877.html 

Kannattaa kerrata ohjeet tietoturvan varmistamiseksi ja noudattaa niitä. Silti en osannut tosi paikassa toimia oikein, sillä sotkin FB-yhteyteni trasseliksi, josta singahteli ihmeellisiä säikeitä sinne tänne. 

Lähipiiri reagoi ja ilmoitti FB:lle  häiriöistä. Itse olin jo yrittänyt lopettaa koko FB-tilini, mutta hätäpäissäni en osannut. Lopulta etsin ohjeita Googlesta ja löysin sellaiset. Askel askeleelta kulkemalla olisin päässyt irti FB:sta. Mutta kas, sukulaisteni hätäilmoitukset aiheuttivat sen, että FB sulki tilini - toistaiseksi. Huokaisin syvään, poistin FB-apit puhelimesta ja iPadista, mutta läppärin kautta voisin vielä yrittää kirjautua. Aion kuitenkin kestää eron ahdistuksineen. Ja pyydän anteeksi kaikilta, joille hääräilyni aiheutti harmia.

Hiukan huolettaa, kuinka pari kaveria esimerkiksi Australiassa löytävät Akanvirtaa-blogini. Siksi pyydän avuliaita sukulaisia välittämään heille viestin, miksi postauksiani ei enää näy FB:ssa. Itse otan muutamiin yhteyttä sähköpostitse ja tarjoan linkin liitteenä.

Vastedes yritän pitää yhteyksiä yllä myös soittelemalla, tekstiviesteillä ja ihan oikeasti tapaamalla, kuten Kakskerrassa Sarin ja Andersin kanssa.


 

 2 kommenttia:

kalasääski kirjoitti...

Hei Lissu, tässä vähän aikaa sitten sormi lipsahti , ihan oikeasti, ja hyväksyin jonkun Lassen. Pian kuulin ystävältäni että Lasse oli lähestynyt häntä minun suosituksestani ja hän hyväksyi. Kysyi kuitenkin minulta mikä juttu on ja sanoin että poista heti. Molemmat poistimme hänet (huijarin) enkä ole kuullut vielä muita. Mahtoiko olla tämä Lasse sinulla? Toivon todella että ei!
Kuitenkin ovat kylmät väreet slkäpiissä kun ajattelen mitä voisi vielä tapahtua.
Niin että myötatuntoisin ajatuksin täältä Pakilasta.

Meillä täällä on vaihtelevan haastavaa kun Otson Als on edennyt siihen vaiheeseen että lähinnä vasemman käden sormet toimivat jotenkuten. Meillä käy kolme apulaista päivässä, mutta vielä jää 18 tuntia minulle.
Sitten soitin kotihoitoon ja sanoin että nyt hajoan juuri. Iltapäivällä he ehdottivat intervallihoitoa Otsolle ja nyt hän onkin ollut kolme kertaa viitisen päivää hoitokodissa.
Minä sain psykiatrisen sairaanhoitajan joka miettii sopivaa lyhytterapiaa, lähetteen Uniliiton systeemeihin ja kutsun vertaisryhmään.
Lisäksi teen tietenkin maalauksia, useimmat terapiamaalauksia, ja sitten kuvia sukulaisista.
Täytän syksyllä 87 ja sairauksiakin on. Olen tietenkin väsynyt mutta muuten sitkeä mimmi. Muistelen että sinä olet hoitanut miehesi, joten ei tarvitse varmaan selittää.
Terkkuja
Varpu

Anonyymi kirjoitti...

Sinun kuvasi ja taisi olla nimesikin viestissä, johon lankesin. Minä,onneton en edes poistanut viestejä heti, vaan vasta tunteja myöhemmin. Sitten sotkin itse monilla älyttömillä toimin FB-tilini juntturaan. Onneksi se suljettiin. Nyt olen sen verran toipunut, että voisin yrittää palauttaa tilini. Vastedes osaisin varoa outoja ehdotuksia.

On sulla uskomaton urakka omaishoitajana. Tunnistan tilanteen, sillä 1,5 vuotta hoidin vaikeaa lihassairautta potenutta miestäni. Se ei kuitenkaan ollut ALS. Viimeisinä kuukausina häntä piti auttaa kääntymään monta kertaa yössä. Keuhkosyöpään hän lopulta kuoli.

Sitkeänä mimminä selvisin, kuten sinäkin🌹👍