perjantai 25. elokuuta 2023

Dag för dag – totta tosiaan

 

Kepeitä leffoja on tullut tallennetuksi, kun joku on niitä suositellut tai esitellyt suopeasti aamulla luetussa sanomalehdessä, kuten Pekka Eronen Hesarissa 20.8.2023.  Ohjaaja: Felix Herngren. Rooleissa: Martina Haag, Sven Wollter, Marianne Mörck, William Spetz, Tomas von Brömssen, Peter Magnusson, Felix Herngren. Katsoin leffan omana tallennuksena, vaikka se löytyy edelleen Areenasta Dag för dag / Kiinni elämässä (Ruotsi 2022).

On kyse vanhenemisesta ja kuolemasta. Hulvaton porukka asuu samassa palvelukodissa kuin yhtenä perheenä. Aikaa vietetään pelaillen ja kaveeraten. Elellään avoimin ovin. Niinpä naapuri pääsee helposti toisen huoneeseen. 

Malte (Sven Wollter) on saanut tärkeän kirjeen, jonka hän jättää pöydälle. Niinpä naapurihuoneen Rut rullaa tuolillaan tutkimaan, mikä Maltea askarruttaa. Käy selväksi, että Malte on saanut ajan sveitsiläisklinikalta, jossa hän aikoo päättää päivänsä, ettei joudu kärsimään enempää kipuja aivosyöpänsä vuoksi.

Alkaa hirmuinen valmistautuminen, sillä Rut ei päästä Maltea lähtemään yksin. Läheisistä kavereista myös dementiaa poteva Tage on saatava mukaan. Hoitaja Katrin lupautuu autokuskiksi, samoin siivooja Simon, vaikkei hänellä ole ajokorttia. Katrinilla on syynsä häipyä kotoa isolla matkailuautolla, johon koko porukka majoittuu.

Matkalla koukataan muun muassa Kööpenhaminassa ja Berliinissä. Sitten hoksataan, että kannattaisi poiketa vielä Italiassa ennen päätymistä Sveitsiin, kun aikataulu sallii.

Jokaisen reissaajan kuvioihin avautuu näkymiä useimmiten kahden kesken jutellessa. Komedia purkaa esille myös kulttuurieroja, kun Italiassa hotellinpitäjä vetoaa Jumalaan kuoleman hetken ratkaisijana. Painavan puheenvuoron lausuu varsinkin Simon. Seuraavana aamuna ollaan jo silmäkkäin kuoleman kanssa, kun porukan energisintä ei enää saa hereille. Rutin viimeinen ilta Malten kanssa tanssien kosketti. 

Rauhalliset kohtaamiset ja keskustelut sveitsiläisklinikan henkilökunnan kanssa auttoivat ymmärtämään, mihin kysymyksiin elämästä luopuva vastaa ennen toimenpiteitä. Avarat vuoristonäkymät vievät ajatukset Malten tyyneen lähtöön. Se jää kuviteltavaksi, sillä kuva elävästä Maltesta jää viimeiseksi.

Parin viikon kuluessa olen katsonut kaksi tuoretta ruotsalaiskomediaa ja nauttinut molemmista. Edellisen aiheena oli tutkia tytön surua äidin itsemurhan jälkeen. Vaikuttava! 

Ihan yhtä painokasta jälkeä vanhusleffa ei mielestäni tarjonnut kuin Comedy Queen, vaikka antoikin ajattelemisen aihetta.

Pääosa toimi kuin ennusteena, sillä Sven Wollter menehtyi koronavirukseen 10.11.2020. Malten rooli jäi hänen viimeisekseen. 

6 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Tarvitsen tällaista! Kiitos elokuvan taitavasta esittelystä.

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaankin,ajatuksia herättävä leffa.

Lissu kirjoitti...

Hyvältä tuntuu lukea, että leffat taitavat saada lisää katsojia.uuu

Marjatta Mentula kirjoitti...

Katsottu, itkin ja nauroin ääneen elokuvan lopussa.
Hyvin rakennetut, uskottavat henkilöhahmot.
Ja ne sveitsiläiset maisemat...

Lissu kirjoitti...

Meillä alkaa olla joitakin yhteisiä kokemuksia niin leffoista kuin kirjoista.

vanski kirjoitti...

Näitä on tullut katsottua, mutta tuota en ole nähnyt. Nyt laitoin sen Suosikkeihin ja katson ja kerron sitten. Kiitos, hyvä leffa kannattaa aina ottaa vastaan!