torstai 20. tammikuuta 2011

Vaihteeksi pikalukua

 Sattuipa taas niin, että käsiini osui ihan pyytämättä Talentumin 2010 kustantama Alf Rehnin Vaaralliset ideat alaotsikkonaan Kun sopimaton ajattelu on tärkein voimavarasi. Harvaan ladottuja sivuja on vain 165, niistäkin useat kuvia.

Kirjoittaja on tullut minulle hiukan tutuksi Turun Sanomien kolumnistina. Jotenkin hatarilta ja yksinkertaisilta hänen juttunsa ovat tuntuneet osittain ehkä siksi, että suomeksi kirjoittaminen ei ole miehen leipälaji. Aika pitkälle kirjaa piti lukea, ennen kuin käsitykseni alkoi muuttua. Jokaisesta lyhyestä luvusta löytyi kuin löytyikin kunnon sattuma, jonkinlainen ajatuksia toisiin asentoihin sysäävä juttu. Hyvin aiheelliselta tuntui löysän luovuuspuheen tyhjäksi osoittaminen. Luovuus ei ole mitään kivaa leikkiä, viihtymistä. Omastakin kokemuksesta tiedän, kuinka koville ottaa, kun yrittää ratkoa ison työn myötä eteen kasautuvia pulmia ja  lopulta onnistuu. Useimmat kirjan mainiot esimerkit tosin ovat yritysmaailmasta, josta minulla ei ole omakohtaista tietoa muuten kuin asiakaskokemuksina.

Aika hymyilyttäviä kirjan myyntitekstejä löytyy netistä. Ihme mieheksi Rehn niissä osoitetaan kuten tässä:

Vaaralliset ideat on erilainen kirja luovuudesta ja innovaatioista. Se ei toista muiden kirjaamia totuuksia tai itsestään selvyyksiä luovuuden ihanuudesta. Se ei mukaile pölyttyneitä teorioita eikä myötäile yritysten sisällä hyvässä hengessä toteutettuja viihteellisiä ideapaloja. Päinvastoin Vaaralliset ideat on ilkeä kirja, joka ravistelee lukijansa pois kodikkaalta mukavuusalueelta. Kirja herättää tunteita, provosoi, ärsyttää ja ehkä hieman suututtaakin - ennen kaikkea se kuitenkin rohkaisee ajattelemaan vaarallisia ideoita, jotka ovat aidon, tuloksiin johtavan luovuuden ja innovaatioiden lähde. Alf Rehn on Åbo Akademin liiketalouden (johtaminen ja organisaatiot) professori ja samalla yksi suomen nuorimmista professoreista (synt. 1972). Hän valmistui tekniikan tohtoriksi vuonna 2002 ja sai ensimmäisen professuurinsa 31-vuotiaana. Rehn on kansainvälisesti arvostettu puhuja ja strateginen ajattelija, jonka erikoisaloja ovat luovuus, innovaatiot, strategia, kuluttajakäyttäytyminen ja tulevaisuuden tutkimus. Häntä pidetään pohjoismaissa "liikemaailman akateemisena kauhukakarana".(https://www.suurikuu.fi/PublishedService?pageID=9&itemcode=9789521415548)

Mutta tulipa sentään luetuksi loppuun tämäkin kirja, vaikken taatusti kuulu sen sopivimpaan kohderyhmään. Se löytyy nuorista bisnesihmisistä, jos oikein päättelen. En muuten huomannut kirjaa ilkeäksi enkä myöskään suuttunut sitä lukiessani. Saattaapa käydä niinkin, että unohdan kirjan annin tuota pikaa. Onnenpotku olisi se, että rohkaistuisin yrittämään pois mukavuusalueiltani. Hyvältä tuntuu hoksata tällainen mahdolliseksi. Mutta mistä puhti tässä leppoisassa eläkeläisen olotilassa?

1 kommentti:

mondo kirjoitti...

Mun tarttis just saada lukea joku tommonen. Kasaan asiaan liittyvää pommia ja vähän tuntuu, että rohkeutta puuttuu lopulta pistää tulilanka palamaan =). Kiitti vinkistä!