keskiviikko 16. helmikuuta 2011

WAM ja Peri


Eilen illansuussa tuli pistäydytyksi Wäinö Aaltosen museossa (WAM) ja nykyisin sen tiloissa toimivassa valokuvakeskuksessa nimeltä Peri. WAM esittelee kuoleman kuvia maaliskuun 20. päivään asti. Perissä puolestaan avattiin 15.02.2011 WHAT ELSE WAS THERE -näyttely, joka poistuu 6.3.2011. Se esittelee Turun taideakatemian kolmannen vuoden valokuvaopiskelijoiden Unkarin matkan antia kaikkiaan kolmeltatoista taiteilijalta. Mukana on sekä still- että videoteoksia. Mitään aivan jysäyttävää en tässä näyttelyssä nähnyt. Hyvältä tuntuu, että Perin näyttelyihin pääsee maksutta.

Mutta WAMin jo viime syksystä asti kohistuun kuoleman kuvien näyttelyyn joutuu pulittamaan neljä euroa näin eläkeläisenä. Hinnan maksaa kitisemättä, kun tarjolla on monipuolinen, taiten koottu ja jäsennelty näyttely. Museon sivuilla siitä tarjotaan taustatietoja muun muassa näin:


Temaattisesti näyttely jakaantuu erilaisiin kokonaisuuksiin, joita ovat ihmiselon päättyminen rituaaleineen ja sen aiheuttama suru, personifioitu kuolema luurankomiehen hahmossa, kuoleman symbolit, väkivaltainen ja äkillinen kuolema sekä uskomukset kuoleman väliaikaisuudesta. Näyttelyssä vahvana teemana on kuoleman ruumiillisuus toisaalta sekä vainajan hahmossa että kuoleman personifikoitumisen yhteydessä. Kuolema ja toisaalta kuollut ovat keskenään kiinteässä vuoropuhelussa.

Näyttely esittelee teoksia aina 1800-luvun loppupuolelta aivan viime vuosina valmistuneisiin saakka. Eriaikoina ja erilaisilla tekniikoilla toteutetut teokset käsittelevät kuolemaa useista näkökulmista nähtynä. Mukana taiteilijaluettelossa on
Magnus Enckellin ja Akseli Gallen-Kallelan kaltaisia suomalaisen taidehistorian tunnettuja nimiä, sekä lisäksi mm. Wäinö Aaltonen, Ole Kandelin, Kalervo Palsa ja nuoremman polven taiteilijoista Heta Kuchka, Vesa-Pekka Rannikko ja Hans-Christian Berg. Yhteensä näyttelyssä on esillä noin 90 teosta, joista osa on valikoitu Turun kaupungin taidekokoelmasta ja osa lainattu taiteilijoilta ja yksityiskokoelmista sekä julkisista kokoelmista. Nyt esille tulevassa muodossaan näyttely on nähtävillä tammikuun 2011 alkuun saakka, jolloin osa näyttelyn teoksista vaihdetaan uusiin. 

Kuolema ja sen monet kasvot
-näyttely avaa WAMin osalta tulevan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman. Näyttely on osa Turun kulttuuriasiainkeskuksen koordinoimaa Pimeyden 876 sävyä
-hanketta.
Pimeyden 876 sävyä

Monet, keskenään hyvin erilaiset teokset pysäyttivät katsojan pohtimaan sekä itse aihetta ja omaa suhdetta kuolemaan että tekniikoita, joilla teokset on toteutettu. Ihmeellistä katsottavaa ja pohdittavaa löytyi tarjolle kootuista taidekirjoistakin. Jokatiistaiseen tapaan museossa olisi ollut mahdollista kuunnella myös aihepiiriin liittyvää musiikkia, mutta ohi meni, kun konsertin alkua olisi pitänyt odotella toista tuntia. Maksuttomina, laadukkaina tilaisuuksina ne kuuluvat olevan aina viimeistä istumasijaa myöten täynnä.



Ei kommentteja: