sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Leffaa syntyy

Olen kuhkinut toista tai kolmatta  viikkoa vanhoja dioja skannaten ja niistä uutta koostetta rakentaen. Ensin teki tiukkaa, kun Windows 7:sta ei löytynytkään tuttua movie makeria, jolle yhä olisi ollut käyttöä. Muuten: ylle pienensin yhden kuvan vuodelta 1978, jolloin TV-2:n tiimi valmisteli leffaa nuorista melojista ja esitti sen just sopivasti ennen Kaukajärvellä toteutettuja nuorten EM-kisoja.

Ammattilaisilla oli ja on omat menetelmänsä, mutta onneksi nykyään harrastajillekin on tarjolla oivallisia apuvälineitä olivatpa kyseessä kamerat tai ohjelmat. Vannoin jo ostavani ja opettelevani ties mitä pinnacleja tai premierejä ohjelmatarpeisiini. Adoben Premieriä kokeilinkin tutustumisversiosta. Konstikkaalta, tosin myös lupaavaalta tuntui runsaine ominaisuuksineen.


Taas opin sen, että kannattaa suureen ääneen valittaa vaikeuksiaan, sillä melkein aina joku kuulee ja keksii avun. Niin myös tällä kertaa. Itse en edes tullut ajatelleeksi, että apu löytyisi netistä. Mutta siltäpä löytyi, tällä kertaa Windows Livestä. Sen yhtenä osana on mainiosti uudistettu movie maker nimellä elokuvatyökalu ihan suomenkielisenä. Koko hoidon saa kopioida maksutta.

Toki on myönnettävä, että hikoilin jokunen vuosi sitten movie makerin kanssa siinä määrin, että opin ohjeet paikoin ulkoa. Tulostin ne paperille ja kertailin aina tarvittaessa. Movie makeria käyttäneelle  tämä uusi elokuvatyökalu on niin intuitiivinen, etten tarvinnut siihen mitään ohjeita. Kokeilemalla ja vähän funtsailemalla pääsin äkkiä jyvälle, miten määrittelen kunkin kuvan keston, kuinka kuvasta toiseen siirrytään, millä tavoin tekstejä voi liittää mukaan. Oma juttunsa oli taas musiikkikatkelmien sovittaminen paikkoihinsa. Sekin homma sujui entistä paremmin. Hoh-hoijaa, sanon minä tyytyväisenä, kun yksi urakka on taas päätöksessään. Tervetuloa joulu...

2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Missäs niitä elokuvia näkee ??! laitatko esimerkin tähän blogiin ??Ja mistä niitä kasaat!? vanhoisa kuvista vai videoista ? Minäkin olenkyllä aikoinaan teettänyt vanhat vieota ensin nauhalle ja siitä siiten CD:lle , mutta sen enempää en ole jaksanut .Ja tuskin jaksankaan , olen vain kuvan ystävä .Vaikka kiva niitä on katsella...

Lissu kirjoitti...

Niitä näkee sekä mun luonani että muutaman muun telkkarista DVDltä. Tätä eilen valmistunutta tein viisi kopiota, joista kolme menee joululahjoiksi. Still-kuvistakin saa elokuvamaisen kertomuksen, kun vähän animoi. Kuvasta toiseen pääsee myös liukumalla kuten leffoissa. Matkoista on tullut tehdyksi jo useita aika kivoja koosteita. Katson niitä jopa yksikseni. Matkakumppanit yleensä saavat oman kopionsa, samoin muutkin asianosaiset.

Kokeilepa joskus Windowsin movie makeria. Hetken tuskailun jälkeen hommaa alkaa toimia, ja tulos yllättää itsesikin. Äänten liittämisestä pidän tarvittaessa uuden messun.