perjantai 7. syyskuuta 2012

Ei savua ilman tulta

Syksy opettaa virittelemään tulta saunan pesän lisäksi takkaan. Muhkea tiilimuuraus varaa lämpöä ja luovuttaa sitä hissukseen niin, että vielä huomenissa takan kylki tuntuu lämpimältä. Kotikissa pyöriskelee sisäpuuhissa mielellään, kun ei viluta. Kaikki siis hyvin, ainakin melkein. Pikkuisen nääs käy käry nokkaan. Haiskahtaa tosiaan savulta, vaikka sitä ei enää tunge takasta tupaan edes tulta sytyttäessä niin kuin ensi alkuun. Pientä totuttelua näemmä vaatii luomulämmitys. Ehkä jopa tällainen lievä savustus kuuluu asiaan. 

3 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Savun tuoksuhan kaiketi kuuluu puutakkaan! Jotkut uunit ovat tosi herkkiä eli puut pitää laittaa tiettyyn paikkaan niitä sytyttäessä eikä saa olla liian paksuja puita eikä liian paljon! Itse nautin suuresti tulen sytyttämisestä sekä saunaan, hellaan, uuneihin ja kaikkiin mahdollisiin tulipesiin! Ja myös tulen loimusta.

Lissu kirjoitti...

Jep, olen jo oppinut, mihin nurkkaan puut on paras asetella ennen sytyttämistä. Itse asiassa savun tuoksahdus kertoo lämmöstä. Toki myös sähköpatterit piti jo viritellä, kun lykkäisi sään näin vilpoiseksi.
Ainakaan tänä viikonloppuna ei istuskella keinussa tyyntä lampea tuijottamassa eikä tähtiä tiirailemassa, vaikka ilta seestyi.

vanski kirjoitti...

Juu , savun tuoksu kuuluu kyllä landelle , mutta kun on matalapaine , niin laita ovi ulos hiukan raolleen ja laitat sen kiinni vasta kun tuli kunnolla on syttynyt.Se auttaa.