tiistai 7. toukokuuta 2013

Pihatalkoissa oppii

Tänään aamukymmenestä tunti pari tuhtia hyötyliikuntaa isossa porukassa tuotti siistin pihan. Tulipa samalla tavatuksi pihapiirin kaikkien talojen asukkaita, kun töitten päälle pysähdyttiin nauttimaan tarjoilusta. Väliseinätön autotalli palveli avarana krouvina, jossa osuin juttusille sellaistenkin naapurien kanssa, joita en lähes neljänä Liedon-vuotenani ole onnistunut tapaamaan näillä nurkin. Jokainen viidestä talosta on oma yhtiönsä, joten edes yhtiökokoukset eivät tarjoa mahdollisuutta tutustua kaikkien talojen asukkaisiin.

Makkaranpaistaja naapuritalosta hoiteli sutjakasti myös kahvinkeiton ja -tarjoilun. Mehevät pullat olivat syntyneet toisen miehen hyppysissä. Krouvilaiturin naisten hommana oli kuulemma ollut pöytien kattaminen. Me kässälaiturilaiset taisimme tällä kertaa vain nauttia syötävistä ja juotavista.
Jo ennakkoon oli ilmoitettu, että talkoiden jatkoksi saadaan kierrätysneuvontaa. Sitä tarjoili Lotta Salminen paikallisesta Kisällikellarin kierrätyskeskuksesta (http://www.lieto.fi/netcomm/default.asp?path=2630). Hän havainnollisti opastustaan puhtain jättein, joita me "oppilaat" ehdottelimme minkä mihinkin keräysastiaan. Yllätys oli, ettei siistejä, käytettyjä lautasliinoja pannakaan kartonkikeräykseen ja että tyhjät hiussuihkepullot samoin kuin maalit, öljynjämät yms. on vietävä läheiseen Kisällikellariin ja sieltä edelleen ongelmajätteiden mukana Riihimäelle.

Johdannon jälkeen mentiin porukalla katsastamaan, mitä pihapiirin roskiksista löytyy. Sieltähän paljastui kummia: kaatopaikalle oli menossa aerosolitölkkejä, viherkasvi, mattoja, haravointijätteitä, tavallista keittiöjätettä ja kaiken kruununa pullo puolillaan jotakin siivousnestettä. Sotkun selvittämisen jälkeen pyttyyn jäi kaksi risaa keramiikkaruukkua. Vain ne kuuluivat pyttyyn. Kalliiksi tulee, jos ihmiset yhä elävät siinä uskossa, että kaatopaikalle vaan kaikki se, mikä huushollista tulvii yli. Tällä kertaa laskua ei tule, sillä sotku lajiteltiin. Lisäksi jäteneuvoja lupasi viedä mennessään myrkyt Kisällikellariin. Kenties hieno suihkepuollo päätyy vielä hyötykäyttöön.

Kaatopaikkapytty aiheuttaa myös jatkotoimia. Siihen hankitaan entistä selkeämmät opastetarrat malliksi meille asukkaille. Seuraaviin pihatalkoisiin hankitaan siirtolava, jonka haravointijäte otetaan maksutta vastaan Topinojan kaatopaikalle. Minä lupasin vaivihkaa itselleni, etten enää kerää metallikansia tyhjiin kahvipakkauksiin. Ne eivät kuulemma sisällä metallia, vaan palavat iloisesti muun polttokelpoisen jätteen seassa. Opin senkin, etten enää vie mihinkään pyttyyn tyhjiä alumiiniputkiloita, joissa yhä on ponnekaasua. Vaikka kaasun saisi pois, pakkaukset ovat iso riski polttoprosessissa. Kisällikellari ottakoon haltuunsa tällaiset ongelmapurkit.

1 kommentti:

vanski kirjoitti...

Aika monimutkaista ...en hallitse...