sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Lampi jäätymässä


Talvi osoittaa saapumisen merkkejä. Mökkinaapurit tiesivät kertoa, että viime torstaina lähitienoolla autot liukastelivat ojiin. Siispä taas kerran kylmyys ja lumisohjo yllättivät monet autoilijat. Liedossa  ei tietääkseni koettu samoja pulmia.

Vaikka Nousiaisiin on matkaa Liedon kotoani vain 30 kilometriä, säätiloissa voi usein havaita eroja. Enpä esimerkiksi olisi viikko sitten uskonut, että kesän kuivuuden jälkeen runsasvetiseksi karttunut lampi vetäytyisi jo nyt riitteeseen, kun talvimaisemissa moisia oireita ei ollut nähtävissä. Lauantainen auringonpaistekaan ei tuntunut keskeyttävän lammen hyytymistä.

Onneksi laituri on sellaista tekoa, ettei sitä tarvitse nostaa vedestä. Laiturilta voi ehkä hyvinkin pian testailla jään kestävyyttä. Muistelen, kuinka viime talvena kelpasi hiihdellä laiturin kupeelta vastarannalle ja sieltä edelleen hoidetulle latuverkostolle. Jos hyvin käy, uudet lumikelit ja pakkaset houkuttelevat meikäläisen puutarhurinkin taas suksille.

4 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Talvirenkaita tarvitaan, onneksi vaihdatin ne jo maanantaina. Musta jää on petollisinta. Yöpakkasia näilläkin kulmilla ja kenties tulevina päivinä päiväkylmääkin.
Kaunis on riitteinen lampi!

Lissu kirjoitti...

Äsken täällä Liedossa sateli lunta, niin että kai se talvi tulee eikä vain lupaa. Eilen oli tosi kaunista mökillä ja kaikki lintujen jyväkipot tyhjinä! Myös yksi talipötkö oli nokittu lähes loppuun.

Vastikään täytetyillä astioilla ja uudella talivarustuksella - pyöreä metallikehä, jossa monta talipalloa - kävi kova kuhina, kun auto startattiin kotimatkalle. Pikkujouluna taas katsotaan, mikä on tilanne lammen rannalla.

vanski kirjoitti...

Mikä se sinun pikkujoulusi oikein on ? Turkkulainen juttu ---meillä se oli eilen --kuukausi aikaa Pukin tuloon . Laita joku huonommin menevä ruoka (Lyhde ,kaurat ) , ettei pääse kokonaan loppumaan ! Birdlife kertoo , jotta tintti kuolee , jos ei saa joka päivä ruokaa..Kaunista on katsella...

Lissu kirjoitti...

Eka adventti eli pikkujoulu on tulevana pyhänseutuna. Luvassa pikkupakkasia, ehkä vähän luntakin maassa ja puussa. Ja suunnittelmissa on viipyä mäkillä yön tai ehkä kahden yli. Lämpimät villafiltit pääsevät taas käyttöön, että tattista vaan taas kerran.

Honkkarista ainakin saa säkkikaupalla tipujen ruokaa. Jemmassa on isot satsit sekä auringonkukan siemeniä että kauraa. Talipötköjäkin riittää toviksi.