torstai 21. elokuuta 2014

Suursotaa mittavana dokumenttina

Tällä viikolla tajuntaani on myllertänyt katselukokemus. Kahtena päivänä peräkkäin näet katsoin tuntitolkulla Ylen Teemasta tallentamiani historiaohjelmia. En voinut jättää niiden seuraamista kesken, vaikka silmiä rupesi kirvelemään. Toisena päivänä istua tapitin lähes tauotta viiden tunnin satsin. Yhtä ja toista muistan aiheesta sekä lukeneeni että katsoneeni, mutten mitään tämän sarjan veroista. Ihmeekseni sadan vuoden takaa on löynyt aitoja dokumenttifilmejä ja muita kuvia. Niitä täydentämään sarjaan on tehty draamanpätkiä, selostuksia ja erittäin valaisevia karttoja. Kyse on kansainvälisestä ponnistuksesta Suursodan päiväkirjat. Yle Teeman sivuilla sarja esitellään näin:

Marina Jurlova, kasakkaupseerin tytär ja itsekin sotilas

  "Kahdeksanosainen draamadokumenttisarja Suursodan päiväkirjat kertoo ensimmäisestä maailmansodasta neljäntoista ihmisen näkökulmasta.
Pääosassa eivät ole kenraalit ja valtionpäämiehet. Sarjan päähenkilöitä ovat juoksuhautojen liejussa rypevät sotilaat, miestensä puolesta tehtaissa raatavat naiset, lapset joille sota on sekä painajainen että jännittävä seikkailu, sairaanhoitajat joilta sota riistää kaikki illuusiot ja uskon ihmiseen.
Kaikki nämä ihmiset ovat jo kuolleet, mutta heidän päiväkirjansa ovat jääneet jäljelle. Sarjan kirjoittajat lukivat huolellisesti yli tuhat päiväkirjaa ja kirjekokoelmaa ja valitsivat neljätoista päähenkilöä eri maista. Heidän kokemuksiaan dramatisoitiin näyttelijöiden avulla kohtauksiksi, joiden kautta kerrotaan neljän vuoden tapahtumista.
Sarjan omat verkkosivut (saksaksi)
  • Suursodan päiväkirjat (14–Tagebücher des ersten Weltkriegs, Saksa/Ranska/Kanada 2014) Tuotanto Arte"
Sarjan omilla verkkosivuilla esitellään kaikki 14 henkilöä. Heidän päiväkirjojensa ja kirjeidensä varassa on hahmoteltu draamaosuuksia. Ihan jokainen niistä ei vaikuta napakympiltä. Silti kaikki tarjoavat oivallisia havainnollistuksia kaikesta siitä absurdiudesta, johon ihmiset sodan kurimuksessa joutuvat. Kuinka ollakaan, yhä soditaan! Vaikea kotisohvan turvasta käsin on tavoittaa, mikä tempaa etenkin miehiä liittymään hurmahenkiseen joukkoliikkeeseen ja lähtemään väen väkisin jopa vapaaehtoisina armeijoihin.


3 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Osuitpas katselemaan ohjelmasarjaa, jonka aihe on lähes sama kuin mitä olen omaksi lukemisekseni suunnitellut syyskuulle. Ajattelin lukea eräitä sotakirjoja, pääasiassa kotimaisia ja toisen maailmansodan taisteluihin liittyviä.

Varmaan kiinnostava ohjelmasarja, minkä olet katsellut ja hieno näkökulma historiaan pienten ihmisten kautta.

Lissu kirjoitti...

Liikkuva kuva, äänet ja kaikki muu, mikä on mahdollista leffassa, tuotti osaavien ja asiaan kunnolla paneutuneiden tekijöiden ottein vaikuttavan kokonaisuuden. Kirja jää toiseksi tämmöisen tiedon lähteenä.

vanski kirjoitti...

Olen sotimaan kyllästynyt !Itkettää , kiukuttaa ..ihminen ei muutu .