lauantai 23. elokuuta 2014

Laukaisu

 Ylettömän sateinen viikko käänsi ykskaks kesän syksyksi. Niinpä tarjoutui hyvä tilaisuus palata  perjantai-iltaisiin leffojen katseluihin. Tallennuksista valikoitui laatuleffojen tekijänä tunnettu Pedro Almodóvar  ja hänen varhainen elokuvansa Matador vuodelta 1986. Sokkikohtaus avaa leffan. Kesti hetken, ennen kuin katsoja tajusi, mitä hänet pantiin seuraamaan: mies lojuu nojatuolissa, katsoo väkivaltaisia elokuvia televisiosta, runkkaa.

Alkukohtauksesta siirrytään ripeästi toisaalle, mutta yhtä hämmentävään kohtaukseen: upea tummaverikkö valmistautuu seksiin nuoren härkätaistelijan kanssa. Aktin huipun lähestyessä nainen ottaa tukastaan pitkäneulaisen koristeen ja iskee sen tarkasti mihen selkänikamien väliin. Hämmästynyt mies vaipuu kuolleena maahan, mikä ei vielä pysäytä naista.

Näin Matadorin keskeisimmät henkilöt on esitelty katsojalle. He ovat Diego, entinen härkätaistelija, ja Maria, itsenäinen asianajaja. Hätkähdyttävä leikkaus tuo näkösälle Diegon opettamassa, kuinka härkä pistetään taiten kuoliaaksi. Hän esittelee teknikkaa oppilaalleen Angelolle. Tämä on kolmas keskeinen henkilö, eräänlainen näkijä ja äitinsä alistama sijaiskärsijä. Neljäntenä tutuksi tulee Angelon naapuri, mallin töitä tekevä ja äitinsä vahtima Eva.


Todistaakseen miehuuttaan Diegolle Angel yrittää raiskata Evan, koska tämä on Diegon ystävätär. Lisäksi nähdään kaksi vallankäyttäjänä sumeilematonta äitiä sekä Diegon tapaan nilkuttava poliisipäällikkö ja outo, potilaaseen rakastuva naispsykiatri.

Almodóvar sokeeraa, totta tosiaan.

 Lisäselkoa juonesta, rooleista, asetelmista ja leikkauksesta löytyy muun muassa  Jaakko Kuitusen (2011) kritiikistä, jota mielelläni suosittelen. 

Itse jätän enemmät pohdiskelut sikseen, koska ymmärrykseni ei riitä kaikkien leffan tarjoaman maailman piirteiden analysointiin ainakaan blogitekstissä. Yrityskin vaatisi lisäkatseluita, Francon ajan Espanjan ja katolisuuden tutkimista, härkätaisteluihin sekä Almodóvarin uraan ja taustaan paneutumista, tarinan henkilöiden nimien symbolisuuden purkamista. Nettilöydösten perusteella. näkyy homma  jääneen vajaaksi muutamalta kriitikoltakin.

Sen osaan kumminkin sanoa, että yleensä leffoja katsellessa nukahtava kumppani pysyi hereillä hamaan häkellyttävään loppuun. Kymmenin ruusuin koristellussa huoneessa Maria ja Diego ylsivät orgasmiin kuolinhetkellään. Siinä härkätaistelija sai tappavan piston naiselta, joka saman tien ehti laukaista aseensa omaan suuhunsa.

Lyhyt loppukohtaus näyttää vielä, kuinka poliisi, Angel ja Eva kuulevat laukaisun, rientävät sisälle taloon ja näkevät onnensa saavuttaneen parin - kuolleena. Tietyt muut kuolemantapaukset ratkesivat nekin, kuten rikosleffoissa muutenkin on tapana. Koko leffa ei siis mennyt yli ymmärryksen varsinkaan rikoskuvion osalta.

5 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Dramaattisuutta ei ainakaan leffasta puutu! En ole nähnyt, monia muita Almadovarin elokuvia kylläkin - ja pitänyt niistä. Sellaista intohimoa kaiketi on espanjalaisuudessa - ainakaan pohjoismaalaiselta se ei vaikuta.

ketjukolaaja kirjoitti...

Ehkä en ole tätä katsellut.

Muistelen, että joskus yritin yhden kaverini kanssa katsella jotain Almodovarin elokuvaa kaljoittelevan saunaillan jälkeisenä aamuna. Ei taidettu kumpikaan tajuta mistä jutussa oli kyse ja ehkä siirryttiin katselemaan jotain muuta. Viime vuonna teemalla esitetyt Iho jossa elän ja Särkyneet syleilyt tuntuivat ymmärrettävämmiltä.

Almodovarin näyttävä seksin käyttö elokuvissaan tuntuu välillä vaivaannuttavalta välillä huvittavalta. On se totta, että elokuvissa katselee mieluummin kauniita kuin arkipäiväisen näköisiä hahmoja, mutta rajansa kaikella.

Lissu kirjoitti...

Seksillä sokeeramista sietäisi miettiä. Missä määrin se mahtoi ainakin vielä 1980-luvulla olla yksi keino ravistautua irti Francon ajan kahleista?

ketjukolaaja kirjoitti...

Jaa, no, ei kyllä ihan ensimmäiseksi niistä seksikohtauksista tule Franco mieleen...

Mutta puheenaolleen elokuvan lopusta tulee tietyllä tapaa mieleen se ainoa Miguel de Unamunon novelli, jonka olen sattunut lukemaan. Ehkä Unamuno voisikin olla ihan jännä kirjailija luettavaksi?

Lissu kirjoitti...

Siispä Unamunoa lukulistalle!