lauantai 29. elokuuta 2015

Etäinen Kökar

Ensimmäisiä havaintoja Kökarista, kun sitä lähestyy lautalla Korppoon suunnasta, on punainen seinämä, josta tulee kysyneeksi, mikähän tuo on. Se osoittautuu kirkon katoksi. Muun kirkon näkee vasta sitten, kun menee kirkkosaareksikin mainitulle Hamnölle.
Tunsin vetoa Kökariin Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaanin takia. Se teki ilmestymisensä aikoihin parisen vuotta sitten niin ison vaikutuksen, että lopulta sain toimeksi lähteä kirjan Luodoiksi nimittämille saarille. Ostin kirjasta e-version matkalukemiseksi ja muistin verestämiseksi. Romaani tarjoaa väkevän ja todentuntuisen kuvan muutaman vuosikymmenen takaisista saarelaisista ja heidän nuoresta papistaan perheineen. Tunteehan kirjailija omakohtaisesti aiheen, mistä kirjoittaa, kuten hän vahvistaa TV-haastatteluissa tuoreeltaan Finlandia-palkinnon jälkeen. Kirjoitin silloin minäkin tämän blogitekstin.

Saarella on yhä tallessa se vanha pappila, johon romaanin tarpeisiin luotu perhe asettuu. Siinä toimii nyt seurakuntakoti. Muutaman kymmenen askeleen päässä kohoaa kirkko ja sen takana kellotapuli, josta kellonsoittaja alkoi läpätä pikkukelloja, kun näki papin astuvan pappilan ovesta.Tässä fakta lyö kättä fiktiolle.


Romaanissa on mainio kuvaus uuden papin ensimmäisestä saapumisesta pitämään jumalanpalvelusta. Niinpä tallensin aidosta näyttämöstä kuviin sen, mikä yhä on havaittavissa.

Kirjan papin tapaan Kökarin kyliin on hyvä tutustua polkupyörällä ajaen. Nykyisillä asfalttiteillä matkat taittuivat melko kivuttomasti. Vain vinha tuuli teki tenää.


Palattaessa kirkkosaarelta poikettiin kolmen tuhannen vuoden takaisella hylkeenpyytäjien suojapaikalla. Polku vie yli laakeiden kallioiden, joilla kanervat yhä kukkivat. Perillä kalliot muodostavat kuin linnoituksen.


Opaste tarjoaa tarkkaa tietoa, jos tekstistä edes suurentamalla saa selvää. Oikean alanurkan kartta kertoo, kuinka merivesi on vellonut paljon nykyistä korkeammalla. Maa-alueet olivat silloin vielä vähäisiä saaren lämpäreitä.




Mukava oli asua Karlbyn keskustassa, jossa Brudhällin hotelli palvelee  sekä hotelliasiakkaita että vierassatamaan saapuvia. Turistikausi oli kuitenkin jo niin lopuillaan, että vain yksi purjevene kiinnittyi rantaan. Niinpä odotettu retki Källskäriin jäi toteutumatta, vaikka ennakkotietojen mukaan sinne olisi päässyt elokuun loppuun asti, jolloin myös hotelli sulkeutuu muilta paitsi tilausryhmiltä.

Vähäisen kävelymatkan päässä hotellista kohoaa kallioinen mäki, jolla näkyi kulkijoita. Sinne piti siis yrittää. Löytyi polunpää, jonka viitassa lukee UTKIK. Liekö paikallista murretta? Ylhäältä avautuu näkymiä, joista yksi tuli otetuksi talteen viereiseen kuvaan.




Enpä ollut tiennyt, että Kökarissa liplattavat leppeät laineet omassa järvessä nimeltään Oppsjö. Se on aarre, josta saarelaiset saavat juomavetensä. Siksi uimareilla ei ole asiaa veteen. 
Lähtöpäivän aamuna oli leppoisaa kävellä katsastamaan tätäkin saaren vesi-ihmettä. Iltapäivällä oli aikaa poiketa kirjastossa, joka toimii hienosti peruskoulun yhteydessä. Useita poikia (!) piipahti asioimassa ystävällisen kirjastonhoitajan luona. Tämä olisi jopa lainannut satunnaisille kävijöillekin Ulla-Lena Lundbergin Kökar-nimisen kirjan (1975), jota vartavasten tultiin katsomaan. Eipä lainattu, vaan katsotaan, löytyykö se antikvariaatista.

Ihmeellisenä sattumana kirjastossa oli meneillään taidenäyttelyn avajaistilaisuus. Kaikki tulijat, joita ei tosiaan ollut jonoksi asti, saivat tervetuliaisdrinksuna paikallisen Applegårdin oivallista juomaa. Sekin paikka laajoine omenatarhoineen tuli nähdyksi, kun poljettiin saaren itäosiin aina Hellsön perukkaan asti. Mutta yllätysten yllätys oli, että taidettaan esille tuonut kuvanveistäjä Anitta Toivio kertoi kotipaikakseen Kangasalan, oman pitkäaikaisen asuin- ja kotikuntani. Siinähän havisi jo lähes sukulaisuus meidän kahden kesken. Tämä ja moni muu taiteilija viettää vuosittain aikaa Kökarissa. Samoin Ulla-Lena Lundberg, joka kirjastonhoitajan mukaan saapuu jo keväällä nykyisestä kotipaikastaan Maarianhaminasta ja tarkkailee kaiken kesää innokkaasti lintuja.  Saarelaisten kelpaa olla hyvin ylpeitä tästä vakituisesta kesävieraastaan.

9 kommenttia:

MarikaOksa kirjoitti...

Tätä oli mukava lukea, sillä minulla on parhaillaan Jää kesken. :) Kökar vaikuttaa hienolta paikalta omalla karulla tavallaan. Olen pitänyt kirjasta, joten tässähän alkaa aivan matkakuume nousta kuviasi katsellessa.

Lissu kirjoitti...

Vahva lukukokemus vahvistui entisestään autenttisilla paikoilla. Kannattaa tosiaan käväistä kaukaisella saarella. Luen Jäätä toistamiseen ja kuljen nyt jo tutuiksi tulleita reittejä kirjan henkilöiden mukana.

tuulikki kirjoitti...

Fiinistynyt on paikka melkoisesti - taisi olla yli neljäkymmentä vuotta sitten kun siellä viikon olin perheeni kanssa. Luonto yhtä karun hieno. Silloin kaikki puhuivatkin vain ruotsia, suomea ei osattu lainkaan.

Lissu kirjoitti...

Ruotsia tosiaan sai suoltaa, jos törmäsi ihmisiin. Enimmäkseen näki teillä vain ohi vilahtavia autoja, ravintolassa sai aamuvuoron neitoselta palvelua suomeksikin. Hän on näet kotoisin Närpiöstä ja saanut peruskoulussa oppia 'pakkosuomea', mikä lienee iso etu. Iltapäivän kökarilaispoika puhui vain ruotsia ja painuu pian jatkamaan opintojaan tai töitään Maarianhaminaan. Mukava kaveri kumminkin. Hauska oli tavata muutamia riikinruoksalaisia pihatöissään. Juttelivat auliisti, kun kuljettiin ohi ja hiukan henkäistiin, kuinka hienolta piha näyttää. Ja minä sain verestää takavuosien melko hyvää ruotsin taitoani. Kumppanille teki tiukkaa ymmärtää ruotsinruotsia, kun ei ole siihen koskaan tottunut.

ketjukolaaja kirjoitti...

No, hyvä että sait Kökarin reissun tehtyä. Minä näytin vaimollekin nuo kuvat ja hän sanoi, että "olipa mielenkiintoista!" On täysin mahdollista, että minun ja Jään välillä on ja pysyy jonkinlainen "sukupuolijuttu". Ehkä naiskirjailijat kertovat asioista eri tavalla tai keskittyvät eri asioihin kuin miehet ja se sitten näkyy minun miehisessä lukuhalukkuudessani. En tiedä, mutta epäilen osuvani oikeaan.

Kökarin näkymistä tulee paljon mieleen Raippaluodon maisemat, joita piipahdin vaimon kanssa ihmettelemässä parin tunnin ajan heinäkuussa.

Lissu kirjoitti...

Meillähän riittää hienoja paikkoja niin etelässä kuin pohjoisessa. Itselleni Raippaluoto edustaisi suoranaista eksotiikkaa, sillä niin vähän olen liikkunut siellä päin.

Tulipa mieleen lukuhaluttomuudestasi sekin, että kirja on melko paksu. Muistaakseni olet sanonut, että sinulle passaavat parhaiten valikoidut lyhyet tekstit.

vanski kirjoitti...

Kökarin Ulla ja hänestä kirjoitetut kolme kirjaa -jotka mielestäni ovat myös Lundgrenin kirjoittamia - ovat aivan ihanaa luettavaa ! Jää oli tylsää niiden rinnalla.... Kökar tuli tutuksi niistä kirjoista ....Lue ! Upealta näyttää ...täytyy kurkistaa omaan galleriaani , mitä saaresta olen nähnyt !

vanski kirjoitti...

Sanoin nimen väärin ! Kökarin Anna ---on henkilö josta kerrotaan kolmessa kirjassa .

Lissu kirjoitti...

Pidän mielessä Kökarin Annan ja ehkä tutustun häneen talven mittaan.