tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kevätyllätyksiä mökillä

Maaliskuun lopussa luminen kevättalvi oli parhaimmillaan Nousiaisissa. Pakkaskausien perään jäälle uskalsi tallustella ja nauttia ihanasta säästä. Seitsemään vuoteen ei ole moista koettu. Paremminkin lumettomuus ja heikot jäät ovat vaivanneet. Tänä talvena myös lammen valtaisa koko runsaiden syyssateiden jäljiltä on ollut hämmästelyn aihe.


Huhtikuun 13. päivänä talvi oli jo hyvää vauhtia väistymässä. Kuva on otettu omalta rannalta, joka yläkuvassa näkyy taustalla.

Eilen elettiin maanantaita huhtikuun 23. päivää. Jäästä oli enää riippeet peittämässä tuskin lammen puolikasta. Mutta vettä piisaa! Laiturin lähellä pötköttävä iso kivi on lähes piilossa. Viime heinäkuussa, jolloin pohjavesi oli ennätysmatalalla, kivestä oli näkyvissä monta kymmentä senttiä. Silloin viriteltiin valkoisista kivistä "mittari", josta pystyy lukemaan vedenpinnan korkeuden vaihteluita. Pari kolme päivää sitten kiviä lisättiin kymmenkunta. Rinnakkain asetellut kolme kiveä näyttävät, kuinka ylös vesiraja on kiivennyt. Toinen kolmen kiven merkki häämöttää kaukana ja kertoo, missä vesiraja oli 7.7.2017.

 
Eilisellä pikakäynnillä tuli huokaistuksi helpotuksesta, kun pihalla ei enää vellonutkaan lammikko. Suurena yllätyksenä sellainen löydettiin, kun torstaina 19.4. tultiin viikonlopun viettoon. Seuraava kuva kertoo karun tosiasian.
 
Kenties routa selittää ilmiön. Jäinen maaperä oli kuin kansi, jonka pinnalla vesi lillui. Riittävän lämpimät päivät tekivät tehtävänsä niin, että maa suli ja imaisi veden näkyviltä. Vielä hurjemmalta alkutilanne näytti ja tuntui rantaan johtavalla polulla, jossa vettä oli kuin ojassa. Saappaanvarsi sentään riitti pitämään polulla kahlailevan jalat kuivina. Mökillä on kuitenkin syytä pitää mielessä, että kaiken aikaa astelemme laajan pohjavesialueen pinnalla. Maakerrosta ei ole kovinkaan paksusti. Kuivinakin kausina märkä maaperä, josta vesi nousee, löytyy vähällä kaivamisella.


Eilinen mökkireissu tuotti kaikin puolin hyvää mieltä, kun paikalle ilmaantui myös putkimies ihan sopimuksen mukaisesti ja korjasi lämminvesivaraajan vuotavan ventiilin. Näillä näkymin vapun tienoilla passaa jo tarttua haravaan. Luonto toki kohentuu itsestään, mutta paikka paikoin on hyvä katsastaa, kuinka varsinkin istutuskasvit ovat selvinneet viimeisimmästä talvesta. Hoitotoimia luvassa, samoin valtaisan risukasan hakettamista. Hupipuuhissaan ahkeroivat mökkiläiset ehtivät toki seurailla lammella kisailevia telkkiä. Niistä ensimmäiset ovat jo paikalla. Reviiritaisteluitakin nähtäneen.

2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Tosi kauniita kuvia ! Klara Vappen !

Lissu kirjoitti...

Lisää kuvia luvassa, kunhan kesään päästään. ILoista vappua sinulle ja lähipiirillesikin!