torstai 14. kesäkuuta 2018

Martat reissulla

Keskiviikkona 13.6. Liedon Martat matkasivat Helsinkiin. Sain kutsun mukaan, kun eräs olennainen mukaan ilmoittautunut Martta joutui perumaan oman reissunsa terveysjuttujen takia. Lähdin ilomielin, sillä luvassa oli kolme tutustumiskohdetta, joissa en ole ennen käynyt, vaikka kaikki ovat toki monin tavoin tuttuja. Pasilassa toimivasta YLEstä aloitettiin, sitten bussi suuntasi hankalien tietöiden ruuhkauttamien katujen reittiä Herttoniemeen Marimekon toimipaikkaan. Kierroksen päätteeksi kurvattiin Seurasaaren maisemissa Tamminiemeen, Urho Kekkosen kotimuseoon.

Kahvittelun jälkeen lähdimme Anne-oppaan johdolla katsastamaan YLEn yhden rakennuksen sokkeloita. Löytyi  muun muassa viimeisteltävänä ollut jalkapallon MM-kisojen studio. Siellä kuulemma hääritään kokonainen kuukausi, kunnes on aika huokaista.  Auliisti meille selostettiin teknisiä hienouksia. Kuvia sai ottaa.



Alakuvassa näkyy mies, joka taitaa olla koko kisahomman tuottaja, ehkä myös ohjaaja. Etsimälläkään en löytänyt nimeä YLEn sivuilta.

 

Monen ikäistä porukkaa oli Marttojen joukossa, mukana muutama aikamieskin. Runsaan tunnin kierros tarjosi näkymiä paitsi osittain jo tyhjentyneisiin studioihin myös verstaisiin ja varastoihin. Pukuvarastoon on järjestetty miljoona asua. Siitä vastaa kaksi (!) ompelijaa. Euroviisuihin luotuja upeita asuja esitellään vitriineissä, samoin ikimuistoista lastenohjelmien rekvisiittaa kera nukkesankarien.

YLEssä ovat menossa isot muutokset. Tilatarpeet ovat supistuneet digitaalisten mahdollisuuksien karttuessa. Valtavat, täysin varustellut lähetysautot korvaavat kiinteitä studioita. Tekeviä käsiäkään ei enää tarvita niin kuin ennen vanhaan. Silti varsinkin Anne kiitteli YLEä työpaikkana ja perusteli kantansa vakuuttavasti: kulissiverstaan seinällä roikkuu "jäädytettyjä" työtakkeja, joiden haltijat ovat eläköityneet talosta yli 40 ansiokkaan työvuoden jälkeen. Uusia ammatteja on syntynyt korvaamaan vakituisia käsityömestareita. Moninaiset ATK-taidot ovat nykyvaltteja. Siinä porukan nuorisolle vinkkejä aikanaan koittaviin ammattiopintoihin. Pari ammattikorkeakoululaista seurasi ryhmää osana media-alan työharjoittelua. Kiinnostava juttuhetkikin irtosi toisen opiskelijan kanssa.

Marimekon yleisötiloissa toimii sekä lounasravintola että tuotemyymälä. Opastusta emme tarvinneet, sillä ennakkovaraus toimi sovitusti ja pääsimme oitis lounaalle. Onneksi istahdin aterialle nuorehkon miehen viereen. Hänen kanssaan juteltiin niin kouluasioista kuin muusta. Kävi ilmi, että miehestä piti aikanaan tulla matematiikan opettaja, mutta tulikin optikko. Sekös avasi hyödyllisiä näkökohtia esimerkiksi kaihileikkauksessa käytettäviin tekomykiöihin. Kävi selväksi, ettei kannata kuvitella kalleinta tekomykiötä parhaaksi, vaan suostua tarkkaan selvitykseen omien silmien ominaisuuksista. Hiljattain näet kuulin asiantuntijaluennolla, että tarjolla on ns. premium-linssejä, kaksin verroin tavallisia kalliimpia. Epäselväksi jäi, etteivät ne sovi kaikille.

Hyvin ravittuna joukko kirmasi kauniiseen myymälätilaan ja teki aika lailla hankintoja, kuinkas muuten.

Hyvin suunnitellun reitin mukaisesti seuraava kohde, Tamminiemi,  tarjosi bussille parkkitilan niin, että nokka osoitti kohti Lietoa lähellä Turkua.


Museoviraston oppaina kaksi tyylikästä nuorta miestä jakoi ryhmän kahtia. Toinen osa aloitti presidenttiparin yksityistiloista yläkerrassa, toinen tarkasteli ensin alakerran TV-kuvistakin tuttua salia ja muita paikkoja. Näkymät rakennuksen ympärillä puhuttelevat yhä, kun taas itse asunto enemmänkin hämmästyttää vaatimattomuudellaan. Talo on säilytetty vuoden 1979 mukaisessa asussaan, mikä näkyy erityisesti keittiötiloissa.

Komea rantasauna sisäuima-altaineen ja takkahuoneineen on hyvässä kunnossa. Se oli ollut jonkin ryhmän käytössä edellisenä iltana, sillä lämpöä oli yhä jäljellä. Saunaa vuokrataan, 3500 euro/kerta. Enintään tiloihin mahtuu 15 ihmistä. Kuvassa näkyy kolmesta lepotuolista se, joka oli presidentin itsensä käytössä.


Tyytyväisenä toimeliaiden Marttojen järjestämään reissuun tunnustan hyvillä mielin, että olen Martta-toiminnan hiljainen kannattaja ja Marttojen oivallisten kodinhoito-ohjeiden hyödyntäjä. Kun jokin vaikea tahra tai muu vaiva ei ota häipyäkseen tai selvitäkseen omin niksein, katson netistä, mitä Marttojen sivuilta löytyy ratkaisuksi. Jokseenkin aina apu löytyy. Niinpä isona kiitoksena Liedon Martoille tämä sattumalta mukaan päässyt reissaaja liittää loppuun kuvan paidan rintamuksesta. Railakas teksti puhuu puolestaan ilman turhaa vaatimattomuutta.


2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Minuakin houkuttaa liittyä Marttoihin , vaikken kokkaaja olekaan ! Tutustuin Danskun kaverin kautta Yhteen sellaiseen ja ihan mukavia juttuja ne vetää ! Kuten nyt tuostakin reissustasi näkee...

Lissu kirjoitti...

Liittymisehdotuksia tarjottiin, mutten kumminkaan liity. En enää osallistuisi kuin korkeintaan joskus harvoin. Mutta tämmöinenkin mahdollisuus on, jos alkaa tuntua liian yksinäiseltä.