torstai 31. tammikuuta 2019

Rivakalla otteella tulkintoja klassikkorunoista



En olisi omin neuvoin tullut katsoneeksi TV-2:n tuottamaa muusiikkiohjelmaa, mutta erään aamun aviisi auttoi alkuun. Hesarista näet silmiin osui Mari Koppisen Kanavalla-jutun otsikko: Uusi musiikkiohjelma on todellinen helmi (HS 30.1.2019). Se tehosi. YLEn TV-2 on lähettänyt Mullan alta -ohjelmia alkuvuodesta 2019, joten etsin niitä saman tien Areenasta, katsoin ja ihastuin. Olen jo nähnyt kaikki kuusi osaa, vaikka television kakkoskanavalla ensiesityksiä piisaa vielä helmikuulle.

Hauska formaatti kuuluu olevan peräisin Ruotsista. Ideana on ollut tarjota nuorille muusikoille sävellettäväksi ja tulkittavaksi 1900-luvun alkupuolen suomalaisrunoilijoiden tekstejä. Joka osaan on valittu kaksi muusiikin taitajaa ja yksi heille valittu runoilija yllätyksenä. Arvuuttelujen jälkeen  juontaja tarjoilee alkupaloja kyseisen runoilijan taustoista ja antaa jommankumman teemakansion runoineen sille, joka mieluimmin ottaa mainitun teeman mukaiset tekstit pohdiskeltavakseen.

Yhtä lailla kuin minä en juurikaan tuntenut ohjelmasarjan muusikoita tai heidän tuotantoaan, nämä eivät tienneet tuon taivaallista tarjolle valituista runoilijoista:

Kuva sivun ylälaidassa on jaksosta 1: Arto Melleri (Mira Luoti ja Tiisu). Linkki vie videoon.

Jakso 2: Helvi Juvonen (Paleface ja Milla Rumi).

Jakso 3: Uuno Kailas (Shiraz Lane ja Vilma Alina).

Jakso 4: L. Onerva (Janna ja Kevin Tandu).

Jakso 5: Saima Harmaja (Nelli Milan ja Litku Klemetti).

Jakso 6: Lauri Viita (Heikki Kuula ja Yona).


Tommi Mannisen hyväntuulisesti juontaessa valinta kansioiden välillä hoitui nopsasti, ja nuoret säveltäjä-artistit pääsivät tutustumaan runoihin. He saivat runsaanlaisesti aikaa oman luomuksensa synnyttämiseen runon pohjalta. Sävellystyön vaiheista tulee lisämausteita kuhunkin jaksoon. Tähtäimessä on televisioitava esitystilaisuus. Kaikki prosessit ovat mahtuneet kesään 2018. Ihanat kesäkuvat lisäsivät rivakasti etenevien ohjelmien nautittavuutta.

Tuntui kuin nuori musiikko olisi osunut aarrekätköön, kun hän sai käsiinsä kansiollisen kauan sitten kuolleen runoilijan hengentuotteita. Ilme vakavoitui jo runoilijan elämänvaiheiden kohdalla. Vuosikymmenten yli näytti kantavan moni tuttu tunne ja kokemus. Minulle ihmeteltävää riitti muun muassa muusikoiden kielessä outoine ilmauksineen. Asiayhteyskään ei avannut esimerkiksi dummaa-verbin merkitystä. Lienee Hesan slangia tai muusikoiden ammattikieltä. Kieli tosiaan muuttuu! 

Jaksot tarjosivat puhuttelevia näkymiä taiteilijoiden luomistyöhön. Heidän persoonansa valaistui. Esiin pääsivät lähiystävät, kumppanit ja muutamat sukulaiset, jopa lämmin suhtautuminen omaan mummoon. Vanhuksista paljastui lausunnan harrastajia, joille runoklassikot olivat tuttuja ohjelmiston osia omilta takavuosien esiintymisiltä. Kauniita hetkiä tallentui myös päätöskonserteissa, kun musiikoiden läheisiä poimittiin yleisöstä sanomaan sanansa kuullusta.

Muusikoista herkimmin sieluani soitteli Yona. Heikki Kuulakin alkoi kiinnostaa, sillä hän innostui etsimään osaksi runon tulkintaa Seela Sellan. Koska Seela ei päässyt loppukonserttiin, hän toteutti nauhalle sen, mitä Heikki toivoi. Vanhan ja nuoren yhteistoiminta hurmasi molemmat, etäältä myös minut.

Kaikkia muitakin muusikoita kuuntelin korvat herkkinä. En ole rockin ystävä, mutta muusikoiden taidokkuus ja energisyys hurjimmissa sovituksissa riisui aseista. Paha vain, että runojen sanoja ei aina pystynyt kuulemaan. Sain kumminkin oppia siitä, mikä nykyisin puhuttelee pari-kolmekymppisiä. Huomaan, että lähipiiristä ja lastenlapsista löytyy hyvinkin sellaisia, jotka voivat jopa olla nähtyjen ja kuultujen muusikoiden faneja. Tätäkin mummua voisi valistaa siitä, mikä tuttujen kuulijoiden mielestä on kunkin artistin erityinen hyvä. Jään odottamaan antoisia keskusteluja aiheesta. Mullan alta -sarja loi mainion perustan sukupolvien väliselle sillalle.

 Shiraz Lane -bändistä muistan tämän: kuvan keskellä näkyvä ja kaikille hyvää tahtova Hannes Kett toi mukanaan  ohjelmaan yli 90-vuotiaan mumminsa. Loppukosertissa mummi iloitsi, että sai kuulla poikien soittoa livenä!







Ei kommentteja: