torstai 28. helmikuuta 2019

Mihin vielä muuttaisin?



Aika kuluu, ikä karttuu, vanhusten hoiva puhuttaa. Itsenikin takia tähän kuvioon on alettava paneutua. Sattui niin hyvin, että kohdalle osui mahdollisuus tutustua Jyränkölän hoivapalveluihin, kun viikko sitten vietin muutaman päivän Heinolassa. Pitkäaikainen ystäväni oli sopinut tutustumiskäynnistä Konsulissa, yhdessä Jyränkölän setlementin viidestä palvelukodista.  Ensituntuman sain hoivapalvelujohtaja Kirsti Rantalaan  Aamu-TV:stä 2.2.2019, jolloin haastattelija jututti sekä häntä että tutkija Jari Pirhosta Tampereen yliopistosta. Kumpikin kantoi perusteltua huolta vanhusten hoivapalveluista Suomessa.

Osasin odottaa antoisaa tapaamista, kun Kirsti Rantala otti meidät vastaan ja vei kierrokselle eri puolille taloa. Heti Konsulin ulko-oven pielessä huomio kiinnittyy pienehköön laattaan. Siitä selviää, missä yhteisössä ollaan ja millä periaattein täällä toimitaan. Kuinkahan tuo rohkeasti ihmisen puolella työskentely näkyy talon arkipuuhissa?


On hyvä muistuttaa itseäänkin, että vanhuspalveluja tuotetaan sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Jyränkölän setlementti kuuluu yksityiseen sektoriin, mutta yhteiskunnallisena yrityksenä se käyttää tuottonsa ympäröivän yhteisön ja yhteiskunnan hyväksi eikä tavoittele voittoja sijoittajille. Osoituksena palveluiden kotimaisuudesta Jyränkölä on saanut Avainlipun. Työllisyysvaikutuskin on mittava, sillä yli 300 henkilöä lähialueilta tekee työtään Jyränkölässä.

Sisällä rakennuksessa kurvasimme ensi töiksi talon ravintolaan. Kelpo lounaan jälkeen narskuttelimme piikkipohjakengillä Kirsti Rantalan luo saman aulan toisella laidalla. Johtajan huoneeseen jäivät kengät, jotta visiitillä asukkaiden luo lattiat säästyisivät naarmuilta.

 Sekä nettisivuilta että paperiesitteestä löysin nämä tiedot:

Taloista vuokrataan sekä yksiöitä (35 - 45 m²) että kaksioita (50 - 60 m²) hintaan 9,79 - 11,60 euroa / jm².
Vesimaksu on 17 euroa / kk henkilöltä
Autopaikka 5,50 euroa / kk
Ylimääräinen saunavuoro 17 euroa / kk,
Peruspalvelumaksu 72 euroa / kk Konsulinkadun yksiköissä, 62 euroa / kk / Siltakoti
 Hoito- ja palvelumaksu 26,30 - 52,60 euroa / tunti ajankohdasta mukaisesti (arki, ilta, lauantai tai pyhä); lyhin veloitusaika on 15 min.

Vuokralaisina asukkaat, joita on 250, maksavat itse sähkömaksut suoraan sähkön tarjoajalle. Mikäli Kelan kriteerit täyttyvät, voi asukas saada asumistukea vuokrakuluihin ja hoito- tai vammaistukea hoitokuluihin. Ja mikä tärkeää, taloissa saa yhteistyössä asukkaan omaisten kanssa myös saattohoitoa, kun sellaisen aika koittaa.

Portaita ylös kiivetessä - talossa toki on hissi - kuulimme, että meitä odotetaan kahdessa yksiössä ja yhdessä kaksiossa. Oli hauska tavata kaksi hyväkuntoista yli 90-vuotiasta leskirouvaa peilikuva-asunnoissaan. Aurinkoisena päivänä valoa tulvi kauniisti omin kalustein sisustettuihin koteihin. Ne tuntuivat tilavilta, ja niissä pääsi helposti liikkumaan myös parvekkeelle sekä ulko-ovesta suoraan lämpimälle käytävälle. Läheltä tavoitti muita ihmisiä, jos niin halusi. Kumpikin rouvista jutteli mielellään oloistaan. Yhdessä katseltiin seinältä kuvia entisestä kodista, omakotitalosta. Siitä ei ollut pitkä matka tähän uuteen asuinpaikkaan.

Kaksion noin kahdeksankymppiset asukkaat, tuore avopari, olivat antaneet luvan piipahtaa kotonaan, kun itse olivat ehtineet lähteä kaupungille. Asunnon kahdesta makuuhuoneesta toinen näytti palvelevan työhuoneena läppäreineen. Kerrassaan mukava koti! Viihtyisin mainiosti tällaisessa asunnossa, jos moinen löytyisi sopivalta etäisyydeltä. Erityinen etu Jyränkölän palvelukodeissa on monen muun seikan lisäksi niiden sijainti lähes torin kulmalla. Joka puolelle on lyhyt matka, myös Rantapuistoon Jyränkövirran partaalle.

Juttukavereita talosta löytyy. Johtajakin on kaikkien tuttu ja ehtii puhella, kun kohdalle sattuu. Sama toistui ylimmän kerroksen tehostetun palveluasumisen asukkaiden luona. Kaikilla on sielläkin oma huone, jonka ovi pidetään auki käytävään. Moni asukkaista hipsi rollaattorillaan johtajan luo puhelemaan. Oli miellyttävän rauhallista. Suurelta parvekkeelta nämäkin asukkaat näkevät Jyränkövirralle ja pihatapahtumiin, vaikkeivat omin avuin mukaan lähtisikään.


Jyränkölän palvelutaloissa työskentelee vakituisesti 60 ammattitaitoista hoitajaa.  On merkille pantavaa, että heitä on paikalla joka talossa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri. Turvapuhelimella voi tarvittaessa hälyttää paikalle henkilökuntaa. Kirsti Rantalan mukaan vaatimukset henkilökuntamitoituksen nostamisesta 0,7:ään tuntuvat kovilta. Vähempikin eli 0,5 riittäisi, jos oltaisiin tarkkoja töiden järjestämisessä eikä teetettäisi hoitajilla heille kuulumattomia tehtäviä. Ajatuskin haamuhoitajista kuulosti tässä yhteisössä perin kummalliselta. Neljännesvuosisadan intensiivisten työkokemusten nojalla Kirsti Rantala painottaa jatkuvaa henkilökunnasta ja myös koulutustarpeista huolehtimista sekä asiallista valvontaa. Ne kuuluvat hoiva-alan luovuttamattomiin rutiineihin kaikkien muiden jokapäiväisten tehtävien hoitamisen ohella.

Parin päivän reissu Heinolaan pysyy mielessä. Laajenihan visiitti ensin yhden, lopulta kahden ystävän ja Jyränkölä-konkarin tapaamisesta melkoiseksi opintokäynniksi Jyränkölän palvelukoteihin sekä harrastuskuvioihin. Pääsin näet muiden mukana jopa jumppaamaan. Hommat ovat kerta kaikkiaan hanskassa näillä tekijöillä. Olennaista on, että työskentely nojaa ihmisyyttä painottaviin arvoihin, joista poimin vielä yhden tiivistyksen esitteen alalaidasta:

turvallisuutta  -  toimintakykyä  -  elämäniloa

Aika näyttää, mitä omissa mukavissa asuinoloissani tapahtuu ennen pitkää. Toistaiseksi pysyn aloillani, vaikka päässä raksuttaa, että toisinkin voisin elellä. Koska Heinolaan asti en havittele, pitää tutkia, mihin arvoihin perustuen ja minkä sorttisena Turun ympäristössä vanhusten palveluasumisia on saatavilla.


 Kuvat ovat peräisin Jyränkölän nettisivuilta.



4 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Tämä kuulostaa hyvältä paikalta. Uutisointi tuo esiin niitä, missä menee huonosti, minkä vuoksi helposti unohdetaan, että siinä on vain osatotuus.

vanski kirjoitti...

Melkein taivaaltahan tämä vaikuttaa...esittely on yksi juttu , elo siellä sitten se toinen juttu ...kun ei kuitenkaan ikinä tarvitsisi !

Lissu kirjoitti...

Kun arvot ovat kohdallaan ja toimitaan niiden mukaisesti, syntyy inhimillistä jälkeä. Vaalitaan hyviä asumisoloja, tarvitsipa apuja paljon, kuten ylimmässä kerroksessa. Moni talon väestä pärjäilee kotonaan itsekseen.

Lissu kirjoitti...

Toivoa sopii, että joistakin krempoista huolimatta varsinkin pää ja jalat pysyisivät kunnossa. Kun itse pääsee ulos kävelylle ja kauppaan, liika yksinäisyyskään ei niin helposti paina.