perjantai 29. maaliskuuta 2019

Lukemista yllin kyllin

Yhteys moniin digitaalisiin palveluihin tuo tyrkylle niin paljon varteenotettavaa lukemista, että koen miltei jääväni tulvan alle. Elisa Kirja lähettää tämän tästä edullisia tarjouksia. Joskus siirrän niitä saman tien roskiin etsimättä viihderomskujen sekaan upotettuja helmiä. 
Äskettäin jaksoin taas selata ja mitä löysinkään! Syksyllä kirjakaupassa yli neljäkymppiä maksaneen Pekka Tarkan omaelämäkerran Onnen Pekka (Otava 2018) 3,90 eurolla. Pakkohan se oli ostaa. Paksua kirjaa on sitäpaitsi huomattavasti kevyempi lukea iPadilta tai Sony Readerilta kuin kovakantisesta paperikirjasta.
 Pari muutakin opusta kaappasin haaviini yhtä halvalla: Tommi Melederin Yhden hengen orgiat - esseitä luetusta elämästä (WSOY 2013) ja Minna Maijalan Minna Canth - herkkä, hellä, hehkuvainen (Otava 2014).
Ne odottavat lukemista. Pikaisesti en niihin tartu, sillä meneillään on iso luku-urakka. Nappasin näet eka kertaa Hesarin maksuttoman tarjouksen digitilaajille, kun aloin lukea Tieto-Finlandialla kruunattua Seppo Aallon Kapinaa tehtailla (Siltala 2018). Kuukauden lukuajasta on jäljellä vielä 17 päivää ja yli 500 sivusta luettuna noin puolet.
Hesarin kautta kirjan avattuani opin äkkiä, että saan vihdoin näkyville myös sisällysluettelon. Sitä olen kaivannut, kun Sony Readerin kautta moinen ei ole löytynyt, mistä olen narissut erinäisiä kertoja. Readerissa on toki muita etuja. Siinä riittää virtaa pitkiksi ajoiksi, joten alvariinsa ei tarvitse ladata. Siksi toiseksi sivut eivät iPadin tapaan rasita silmiä, koska laite käyttää sähköistä paperia näyttöruutuna. Niinpä laitteelta voi helposti lukea vaikka kirkkaassa auringonvalossa. 

Elisa Kirjan ohjelman kautta iPadilta pystyn lukemaan myös kaikkia ostamiani opuksia. Ja voin vilkaista sisällystäkin niin halutessani. Kuinkahan käy Sony Readerin? Se on tällä haavaa niin täynnä lukumateriaalia, ettei enempää mahdu muuten kuin poistamalla turhiksi käyneet aineistot. Enhän minä Readeria hylkää. Se on monin paikoin yliveto, kunhan siivoan sen siinä kuin vaatekaappini.

Ei kommentteja: