torstai 29. elokuuta 2019

Pajtim Stratovici, Tiranan sydän - häilyvien identiteettien tarinoita

Luin nopeasti Pajtim Statovicin Tiranan sydämen, kun vihdoin pääsin alkuun. Kirjan ostin kauan sitten, mutta se jäi uinailemaan muiden e-kirjojeni kaveriksi lukulaitteeseen.

Havahduin käynnistämään laitteen ja etsimään sieltä teoksen tosi tarkoituksella luettuani Marjatta Mentulan blogijutun Tiranan sydämestä. Kirjoittajan ohjeen mukaisesti jätin juoniselostuksen sikseen, kunnes minulla olisi oma käsitys kirjan tapahtumista. Nyt on.

Tiesin odottaa laatutekstiä Statovicin esikoisteoksen, Kissani Jugoslavian, perusteella. Odotuksiin vaikutti myös se, että vuosi sitten vietin turistina viikon Montenegrossa lähellä Albaniaa, josta kirjan tapahtumat käynnistyvät ja jonne ne myös päättyvät.

Matkalta yhtä ja toista mietittävää jäi muun muassa Podcorican loisteliaasta, uudesta ortodoksikirkosta, josta siirryttiin saman kaupungin vaatimattomaan muslimitemppeliin. Se on piilossa vanhojen rakennusten ja eläinpihattojen takana. Lyhyelläkin käynnillä aisti, etteivät näillä main pitkään jatkuneet vihanpidot ja surmatyöt ole voineet kovin syvälle hautautua.

 Otavan sivuilla Tiranan sydäntä esitellään näillä sanoin:





4 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Onpa kiinnostavaa lukea, miten sinä koit tämän kirjan. Sinua eivät tahalliset hämärtämiset ilmeisesti häirinneet kuten minua.

Sairaalassa heräävä kaveri oli se, joka yritti itsemurhaa siinä alkuluvussa, eikö vaan? Hänet parsittiin kokoon jatkamaan elämää. Koko ajan käytetään vain minä-muotoa ja Bujar-nimi tulee esiin vasta aivan lopussa venematkan muistelussa. Mutta kumpi siinä loppujen lopuksi selvisi? Onko muistokaan totta?
Anonyymi palaaja koputtaa palatessaan ensin Agimin kodin ovelle (!) ja vasta sitten Bujarin. Minulle jäi epäily henkilön identiteetistä myös, koska Bujarin entiseen pojan huoneeseeen oli ripustettu mustat verhot. On paljon hämärtäviä yksityiskohtia, turhia ja häiritseviä.
Jos Bujar oli selviäjä, niin hän oli omaksunut paljon Agimilta, mm. seksuaalisen vaihtelun. Se tyyppi, joka asui jonkin aikaa Tanjan kanssa oli seksuaaliselta suuntautumiseltaan aseksuaali, mutta kumppaneidensa mukaan joustava.

Soikkeli sanoo ansiokkaassa arvostelussaan, että pojat sulautuivat toisiinsa. Näin kai se on luettava.

Lissu kirjoitti...

Eiköhän Agim hävinnyt meren aaltoihin poikien veneestä käsirysyn jälkeen. Bujar viivytteli etsimisessä eikä enää löytänyt rakasta ystäväänsä tai toista minäänsä yön pimeydessä.

Kiitos tulkintaan paneutuvasta kommentistasi. Omalta osaltani vahvistan, että jotenkin pysyin kärryillä kaikissa oudoissa käänteissä. Jo Statovicin esikoisromaanin kohdalla opin, ettei hän perusta arkirealismista. Niinpä annoin mennä Tiranankin kanssa pohtimatta tarkasti edes sen sydäntä.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kiitos, uskon sinua ja tyydyn nyt tähän. :)
Minulla ei ollut mitään vaikeuksia Statovcin muiden kirjojen kanssa, mutta tämä jäi vaivaamaan. Parempi tosiaan kun antaisi vaan mennä eikä jäisi turhaan kyselemään.

Lissu kirjoitti...

Kissani Jugoslaviassa mietin pääni puhki tarinan eläinsymboleja. Tirana ei enää herkistänyt yhtä lailla, vaikka ehkä aihetta olisi. Mitä kaikkea sydän mahtaakaan tarkoittaa?