torstai 2. syyskuuta 2021

Pikkupalatsia ja sen mosaiikkeja ihmettelemässä


Tilaisuus päästä Pikkupalatsiin veti minut alkuviikosta Tampereelle. Kesän mittaan kerran kuussa Pikkupalatsin ovet ovat auenneet ja pieni ryhmä lippunsa hankkineita on päässyt opastetulle kierrokselle. Pitkään ehdin hautoa haavetta nähdä sekä täysin kunnostettu palatsi että varsinkin sen pohjakerros. Siellä näet sijaitsee kylpylä, jonka Tuula Lehtisen mosaiikit tekevät ainulaatuiseksi. Teos on nimeltään Leilan puutarha. Palatsin kunnostuksesta jäi yksin vastaamaan Leila Parhankangas miehensä kuoleman jälkeen. 


Mesenaatin taideharrastus puhkesi kukkaansa uima-altaalla, jonne ensi alkuun oli suunniteltu vain takaseinän puutarha. Työ miellytti tilaajaa siinä määrin, että hän halusi mosaiikkien jatkuvan pylväisiin. Niinpä Tuula Lehtinen toteutti lisätilauksen apulaistensa kanssa. Työ valmistui vajaassa kahdessa vuodessa.

Maistiaiset Lehtisen mosaiikeista nautittiin taannoin Helsingin taidemuseossa, jonka naisten vessan upeat seinät piti katsastaa tarkoin, kuten tästä blogijutusta voi lukea.

 Pitkään palatsin vaiheissa mukana ollut Greta Olkkonen opasti ryhmää. Paljon saatiin tietää kalusteista, maalauksista ja esille astelluista taidelasikokoelmista. Kierros päättyi kahvikupposeen ja suklaatorttuun. Ne oli katettu eri salonkeihin, joihin ilta-aurinko paistoi kuumasti. Näinä korona-aikoina sen paremmin häitä, konsertteja kuin tohtorinkaronkkoja ei ole järjestetty, vaan kaunis rakennus hiljenee taas pitkäksi aikaa.


Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa etsiä käsiinsä tämä teos: Hirvikallio, Seija: Pikkupalatsi. Unesta herätetty. Tampere: Pikkupalatsi, 2006. ISBN 952-92-0823-5.

 9 kommenttia:

 1. Näyttääpä ihanalta ja mielenkiintoiselta. En ole tuosta rakennuksesta koskaan kuullutkaan. Pitääpä pistää korvan taakse ensi kesää varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea yritykseen. Nykyinen omistaja asuu Oulussa, mikä tuottaa pulmia Pikkupalatsin elävänä pitämisessä. Asiantuntevan oppaan puheista kuulin varovaisen arvion, etteivät opastetut kierrokset enää jatkuisi, kun hän jää tyystin eläkkeelle täytettyään 70.

   Poista
 2. Oi joi, miten tämäkin on mennyt minulta ohi.
  Samalla kiitos kaikista muistakin kiinnostavista kotimaan matkavinkeistäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöistä reissaamista kesän päätteeksi. Kirjojen vuoro odottaa syksyn pimenemistä.

   Poista
 3. Siis Tampereella?!? Moisesta ei KUKAAN ole koskaan MAININNUTKAAN! Mutta jos omistaja muuttaa Ouluun, niin jääkö palatsi pölyttymään suljetuin ovin?! Outo ajatus. Täytyy laittaa tamperelaiset tutut nyt asialla ihmettelemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finlaysonin ensimmäinen isännöitsijä Christian Bruun rakennutti palatsi itselleen asunnoksi. Sittemmin muutoksia on tehnyt moni. Upeimmin taloa on pitänyt Leila Parhankangas, jonka harteille restaurointi jäi miehen kuoleman jälkeen. Nyt talon omistaa Päivi Korkee, Leilan ja Sepon tytär. Hänen suunnitelmistaan en tiedä, mutta opas mainitsi, ettei Palatsissa ole tällä haavaa ainuttakaan työntekijää. Kaikki huollot, pihatyöt ja ryhmien tarjoilut on ulkoistettu eri firmoille.

   Poista
 4. Kävin vikipediassa. Kyllä se Tampereelta löytyy, mutta sulla on niin upeat kuvat, että ei silmiään uskonut! Thesleffin palatsin nimellä muistakseni on tullut tutuksi joissain kirjoissa.Sanoisin.

  VastaaPoista
 5. Hieno kirjoitus Pikkupalatsista! Ja kiitos kiinnostuksestanne taloa kohtaan! Tähän sen verran omistajan ominaisuudessa kirjoitan, että olen asunut Oulussa yli 30 vuotta, joten siltä osin ei muutoksia. Talossa ei ole asunut kukaan sitten vuoden 2014.
  Näitä tutustumiskäyntejä olemme järjestäneet kuukausittain reilusti yli 10 vuotta ja kierroksilla on ollut yleensä alle 10 henkeä, joten nyt on keksittävä jotain muuta kun oppaamme Gretakin alkaa lopetella hommia. Vielä syyskuun 2021 järjestämme yleisö- ja ryhmäkäyntejä.
  Huolehdin etänä talosta ihan joka päivä 4-8 tunnin ajan, välillä viikonloppunakin kuten olen tehnyt jo äitini kuolemasta 2014 lähtien. Takanani on yli 1,5 vuoden rankka julkisivuremontti ja piharemontti. Korona-tilanne on vienyt taloudellisen pohjan pois talon ylläpidosta, joten tarkoitus on löytää talolle uutta käyttöä.
  Löydymme netistä www.Pikkupalatsi.fi ja Facebookista nimellä Pikkupalatsi, kuten myös Instagramista, tervetuloa seuraamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, olisi pitänyt mainita myös Pikkupalatsin upeasti entisöidystä ulkokuoresta ja pihasta. Omat kuvani eivät tee kummallekaan oikeutta, sillä pihaa kuvasin vasta lähtiessäni iltahämärissä. Panin kyllä merkille kaikki kauniit yksityiskohdat, myös vasta maalatun ulkorakennuksen hienoine autotallin ovineen. Perintösi on moitteettomassa kunnossa. On sinulla työtaakkaa enemmän kuin moni ymmärtää.
   Kunpa keksisit kelpo ratkaisun, jolla Pikkupalatsin hoito kaikkine järjestelyineen ei enää olisi liikaa sinun harteillasi!
   Olette äitisi kanssa kerrassaan huikeita kulttuuri-ihmisiä. Oli upeaa päästä tutustumaan Palatsiinne.

   Poista