keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Valokeilassa katolisten pappien salapuuhat

 


 Hiljaisen toipilasajan jatkuessa tulee selatuksi omia leffatallennuksia. Mitään murhajuttuja en jaksa katsoa, vaan kaipaan hyvällä tavalla innostavaa ja herättävää kuvatulvaa. Ja kas, sellainen aarre löytyi, Runsaan parituntisen vietin Spotlightin parissa keskittyneenä katsomiseeen niin, että miltei unohdin polvikipujen pirulaiset. 


Kyse on tositapahtumista Bostonissa 2001, jolloin Boston Clobe -lehden uusi päätoimittaja usuttaa toimittajat etsimään isoa, merkittävää aihetta. Sellainen oli ollut tyrkyllä jo vuosia aiemmin, kun katolisten pappien hyväksi käyttämä mies tarjosi juttua tutkittavaksi. Jokin pikku uutinen asiasta oli julkaistu, ei enempää. Miehen tuoma laatikollinen aineistoa oli jäänyt tarkasti katsastamatta.


 Juutalaiseksi mainittu päätoimittaja halusi jotakin koko yhteisöä koskettavaa tapausta selvitettäväksi. Pedofilian uhrin yhteydenotot muistettiin. Niinpä lehden Spotlight-ryhmä, jonka toimittajat taisivat kaikki ollaa katolisia bostonilaisten tapaan, aloitti perkaamisen käymällä läpi paitsi miehen tuoman aineiston myös kaikki maininnat lehdessä pitkältä ajalta. Alkoi myös monivaiheinen lisätietojen ja haastateltavien etsintä.



Veli-Pekka Lehtonen kirjoittaa 29.1.2016 Hesarissa muun muassa:

Toimittajista on tehty monia elokuvia, ja silti Spotlightin voi sijoittaa epäilyksettä kärkipäähän lajissaan. Yksinkertaisuus ei ole sattumaa, vaan rakennettua: elokuva kuvaa toimittajien työtä arkisesti eikä nosta jalustalle tekijöitä. Sankareiksi nousevat ennemminkin pappien uhrit, kiusatut ja hyväksikäytetyt. Itse tarina. Pienimuotoiseen kerrontaan virittää herkempää tunnelmaa Howard Shoren rauhallinen, tarinaan hyvin istuva pianomusiikki.

 

Toimittajat paahtavat asian kimpussa kukin tahollaan, kuten yhdessä on sovittu. On kiehtovaa seurata tiimin työskentelyä. Pomot eivät erotu kummemmin, vaan tekevät osuutensa. Kun loppuvaiheessa aihe pannaan kuukaudeksi hyllylle New Yorkin 11.9.2001 -terrorismitapauksen vuoksi, porukka siirtyy vastaan panematta muun toimituskunnan kanssa uutisoimaan ja taustoittamaan kauhutapausta. 

Pian tuli aika palata omaan suureen juttuun ja valmistautua sen julkaisemiseen. Siinä vaiheessa pikku viivästys purkautui toinen toistensa syyttelyinä, kunnes päätoimittajan rauhallisen tilannekatsauksen sekä ryhmälle jakamien kiitosten ansiosta myrsky tukahtui alkuusa. 

Oli komeaa katsella, kuinka painokoneet syytivät lehtiä, jotka saman tien pakattiin isoihin autoihin kuljetettavaksi lukijoille.

Porukan palatessa toimitukseen viikonlopun jälkeen, hämmästytti hiljaisuus. Vasta omassa Spotlight-tiloissa selvisi, ettei työtä ollut paiskittu turhaaan. Puhelimet soivat kuumina lukijoiden kysyessä lisätietoja. Niitä seurasi pitkänä juttusarjana tulevina kuukausina. Uhrien kärsimykset julkistettiin. Katolisen kirkon oli tunnustettava syyllisyytensä pedofiilipappien suojeluun, kun heitä oli siirrelty yhä uusiin seurakuntiin. Jopa itse kardinaali pääsi huipputehtävään vatikaaniin joutumatta kärsimään mitään rangaistusta. Tämän seikan muistan lukeneeni suomalaislehdestäkin.

Tiettävästi myöskään perimmäistä syytä, papeilta vaadittavaa selibaatti-sääntöä, ei ole poitettu, vaikka tuskin enempää kuin puolet papeista noudattaa sitä. Useimmata kuitenkin harjoittavat seksiä toisten aikuisten kanssa, kun taas lapsia seksiin houkuttelevia kertyi alun 13 asemesta noin 90. Pirulliselta kuulosti, että uhriksi nämä papit keksivät yleensä köyhän, isättömän pojan, joka taatusti häpesi uhriuttaan tyttöäkin enemmän - uskaltamatta paljastaa asiaa kenellekään.

Spotlight

Kesto (min): 128

Vuosi: 2015

Maa: Yhdysvallat

Rooleissa: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, Stanley Tucci, John Slattery

Ikäraja: K12

Alkuperäinen nimi: Spotlight

Laji: Elokuva

Ohjaaja: Tom McCarthy


 



















Ei kommentteja: