tiistai 17. elokuuta 2010

Ikivanhaa ja ihka uutta

Saarenmaan Söervenniemen länsilaidalla Ohessaare Pank on saanut mainoskylttejä tienposkeen, joten kesäisiä kävijöitä paikalla riitti. Moni tosin näytti vain pyörähtävän autolla törmän laelle, vilkaisevan avaraa maisemaa ja se siitä.



Mutta meikäläiset marssivat parin kilometrin matkan majapaikasta törmälle moneen kertaan, kun kerrankin sai rauhassa uppoutua ihmettelmään liuskekivikerrostumia ja jaloissa pyöriskeleviä ikivanhoja fossiilikiviä. Erilaisten kotiloiden jälkiä erottui selvästi, kun tarkkaan katsoi. Arvaat kai, että kiviä kertyi jonkin verran tuomisiksi kotiin asti.
Viime lauantain viisikymppistään juhlinut sankari sai yhden hyvän eksemplaarin mustaan samettipussiin talletettuna. Kiven on tarkoitus toimia säilymistalismanina.

Kotimökin tuntumassa kaiken rehevän kasvillisuuden ja meikäläisille erikoisten maakerrostumien seassa vilahtelivat silmissä kolmen kookkaan tuulivoimalan siivet. Ohi kävelijän oli kuumana päivänä mukava asettua hollille, kun siinä sai viilentäviä tuulahduksia suoraan päin näköä. Kovien tuulten aikaan mokomat siivet taitavat myös panna korvat soimaan, jos olen oikein ymmärtänyt inkoolaisten pettymyksen näihin uuden ajan vempaimiin. Vanhojakin tuulimyllyjä Saarenmaalla näkyi, mutta useimmat rapistuneina niin kuin muutkin vanhat rakennukset..

Ei kommentteja: