keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Jono


Kello oli eilen vasta varttia yli viiden, kun Turun pääkirjaston luentosalin oven takaa jo löytyi jono kuudelta alkavaan tilaisuuteen. Joukkoon piti kiireesti liittyä, sillä väkeä tulvi kaiken aikaa lisää. Me kaikki janosimme päästä kuulemaan, mitä Jaakko Hämeen-Anttila, oikea professori Helsingistä, sanoo avausluennossaan rakkaus-teemasta, joka roihuaa tänä keväänä kirjastossa.

Siinä pitkään seitsessä ehti huomata, kuinka illan luennoitsija pyyhälsi takki auki hyvissä ajoin sisään ja sai melko pian useampiakin vastaanottajia paikalle. Minä nappailin ajankuluksi puhelimella kuvia, joista näkyy, etteivät olosuhteet kuvaamiselle olleet hääppöiset. Olisi pitänyt kuvata myös yhä kasvava jono. Moni jäi lopulta paikatta, sillä luentosaliin mahtuu vain 80 ihmistä. Yksi ja toinen myöhäinen jonottaja kuikuilikin sitten ison ikkunan takana ja seurasi, mitä salissa puhutaan. Ilmeisesti luennoitsijan ääni kuului suljetun oven taakse. Kannatti kuunnella: luento oli kaikessa asiantuntevuudessaan eloisa, hauska, suorastaan ihmeellinen. Paikalla oli ainakin kaksi harrasta iranilaisnuorta ja myös yksi vanhahko nainen. Heidät jokaisen Hämeen-Anttila noteerasi vaihtamalla muutaman sanan persiaksi ja osoittamalla kunnioitusta heidän kotimaansa erittäin rakkaille runoilijoille. Nuoret jatkoivat ulkomuistista runoa, jonka pari alkusäettä Hämeen-Anttila lausui. Vaikuttavaa! Nainen kiitti luennoitsijaa sekä persiaksi että englanniksi.

Tässä vielä kirjaston tarjoma esittely eilisillan tapahtumasta:

Professori Jaakko Hämeen-Anttila:
Mystinen rakkaus: persialaisen Maulana Rumin runoja 1200-luvulta
Jaakko Hämeen-Anttila. Kuva: Kami Andelin"Maulana Rumi (k. 1273) on persialainen runoilija, jonka runot ovat edelleen laajalti luettuja ympäri maailman. Rumin runoissa maallinen ja mystinen rakkaus sekoittuvat. Keskeistä runoissa on rakastajan kaipaus saavuttamattoman rakastetun luokse. Rumin runot ovat aistillisia ja vahvoja rakkauden tunnustuksia."

4 kommenttia:

sari kirjoitti...

Tosi mielenkiintoiselta vaikuttava luento. Hienoa ett olit ajoissa ja pääsit sisälle. Vaikuttavaa myös nuorten iranilaiskuulijoiden osallistuminen runon esitykseen! Sari

vanski kirjoitti...

Oletko moiset ylistykset lukenut ? Tai jollekin joskus lausunut ...

Lissu kirjoitti...

Kyllä ylistykset tulivat ihan minusta itsestäni. Luulen ymmärtäneeni jotakin ennen älyämätöntä islamilaisesta ajattelusta, kun Hämeen-Anttila selitti sopivan kansantajuisesti ja höysti esimerkein sanottavaansa. Runojakin kuultiin monia: vaikuttavia.

varpu-liisa kirjoitti...

Jos haluatte kuunnella Maulaana Ruminin runon "Sinä ja minä" Jaakko Hämeen-Anttilan suomennos; Googleta
Hautaustoimisto Martti Forssius Oy. Videolla Osmo Hokkasen hieno tulkinta, lisäksi kaunista musiikkia.