lauantai 17. syyskuuta 2011

Kuka tunnistais?

 Metsänraivaajan tielle osui kummia sieniä. Niistä ei saa selkoa, vaikka kuinka plaraisi kolmea mainiota sieniopasta. On katsottu valmuskat, kynsikkäät, seitikit, tympöset ja ties mitkä malikat. Hapero se tuskin on.

Siispä pyydän apua: Mikä se vois olla? Onko syötävä, ehkä jopa herkullinen? Vai pääseekö maistaja hengestään? Heti vai pikku hiljaa hivuttamalla?
Tuntomerkeistä sen verran, että heltat ovat vaaleat, jalka suomuinen ja vaalea, paikoin hieman rusahtava. Ei sukkaa eikä rengasta. Nuorena lakki nupussa, mutta näyttää aukeavan kasvun edetessä. Ja viihtyy ryppäänä yhtä lailla kuin yksinäisenä sojottajana.

Valtaisan kuusen kanto näyttää tarjonneen mukavat olosuhteet koko poppoolle. Yksi sen edustaja häämöttää kuvan vasemmassa alanurkassa. Lakin lierit ovat jo levällään, keskellä yhä näkyvissä kupu.

Muuten: valokuvausta ja tunnistamista varten poimitut pari sientä lennähtivät jo takaisin  metsään. Sienisoosiin kelpuutin vain puolukkamättään vierustasta yllättäen löytyneet suppilovahverot.

6 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Samaa sientä näkyy täälläkin päin, vaan enpä lähde ehdottelemaan, mikä se on. Sieniasiantuntijanikaan ei ole tällä hetkellä käytettävissä, voisko kuvan lähettää esim. martoille, tuntisivatko he? Suppilovahveroita keräsin toissa päivänä hetkessä korillisen.

Lissu kirjoitti...

Hyvä idea. Lähetän sienikuvat Martoille saman tien.

vanski kirjoitti...

Muistelen systerini ,joka on aikalainen tuntija sienissä , jotta "kun on kupu keskellä , älä ota !" Joten älä ota ...ei kannat kokeilla , kuinka hitaasti jne....

Lissu kirjoitti...

Siispä en ota kupulakkisia sieniä. Martoilta jäi sieniasia kysymättä, koska olisi pitänyt maksaa poppoolle 30 euron jäsenmaksu ennen sivuille kirjautumista.

Lissu kirjoitti...

Haa, löysin sienelle nimen: isokaulussieni (Stropharia hornemannii. On yhden pääkallonkuvan verran myrkyllinen ja kuuluu puna- ja mustaitiöisiin helttasieniin Kasvimueseon julkaiseman Suomen sienioppaan mukaan (WSOY 2006). Sen ovat kirjoittaneet Pertti Salo, Tuomo Niemelä (piirroskuvat) ja Ulla Salo.

Lissu kirjoitti...

Tässä vielä yksi linkki isokaulussienestä: http://www.velutipes.com/natural/stropharia_hornemannii.htm