perjantai 27. tammikuuta 2012

Nosturi kylpee valoissa

Jo pitkään on ollut hankkeissa käydä ihmettelemässä vielä yhtä Aurajokirannan komistusta. Turun kulttuuripääkaupunkivuoden päätökseksi joen itärannalla Wärtsilän entisellä telakka-alueella näet paljastettiin kauas loistava muistomerkki. Kunnostettu nosturi kertoo laivanrakennuksen historiasta. Lehtitietojen mukaan turkulaista Meriaura Groupia on kiittäminen hyvästä työstä. Komeaksi lopuksi firma lahjoitti nosturinsa Forum Marinum -museolle. Sen edustalla, tosin joen länsirannalla lepäilee myös Suomen Joutsen mastot valaistuina.

Nosturin valo- ja äänitaideteoksen nimeltään Mater Marinum on suunnitellut taiteilija Taina Ervasti. Hanketta kuuluvat tukeneen Turun satama ja Turku Energia.

Paavon-päivän ja samalla syntymäpäiväni aattoiltaa juhlistettiin retkeilemällä pikku pakkasessa teosta  katsomaan. Nosturi loisti ensi alkuun ohjauskoppi punaisena, mutta vaihtoi vaivihkaa väriä. Mitään ääniä ei kuulunut. Valonlieskat nuolivat aika ajoin nosturin ylärakenteita ehkä muistumana Turun palosta. Pitkähköä pimeyttä seurasi taas se vaihe, jolloin ohjauskoppi sai punavärinsä takaisin.

Tottahan toki tämmöiselle retkelle varasin mukaan kunnon kameran. Aukon säädin isoksi, ISO-arvoksi pyöräytin 1600, mutta värilämpöitilan kanssa oli vähän enemmän tekemistä. Lisäksi olen käsitellyt kuvia minulle uudella ja oudolla ohjelmalla nimeltä ACDSee. Tällä sivulla esittelen ensimmäiset koe-editointini. Picasaan verrattuna ohjelma on tuntuvasti monipuolisempi, onneksi kuitenkin mukavan intuitiivinen. Alkaa tuntua siltä, etten kohta enää kaipaa, saati tarvitse Picasaa. Nyt kai uskallan ryhtyä myös kuvien arkistointiin, johon puuhaan ohjelma tarjoaa hyvät työkalut.
Liitän mukaan vielä pari valaistukseltaan ja rajaukseltaan erilaista kuvaa menomatkalta nosturille. Epätarkkuus johtuu minun tutinoistani. Osaksi valoerot selittyvät kameran säädöillä, mutta  kuvankäsittelylläkin on osuutta asiaan. ACDSee-ohjelmassa on monia liukusäätimiä, joilla voi päästä tarkkaan lopputulokseen, kunhan tietää, mitä kannattaa tavoitella. Toistaiseksi vain testailen, vertailen ja yritän päästä hommasta jyvälle.
 




2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Onko tuo jokin kuvankäsittelyohjelma ? parempi kuin Photoshop (jonka kaikkia hienouksia en toki ole alkuunkaan oppinut ..)Picasaan hermostuin . Se lopetti kuvakoon pienentämisen , eli kun lähetän kuvia kansioittain, kiintiöni on täynnä vikkelään .Ennen saattoi pienetää 800 , nyt ne lähtevät sen kokioisina kuin en minulla ovat -eli 5000!sai etsii nyt epätoivoisena minulle ohjelmaa , jolla saisi pienennettyä kerralla (ei siis yksi kerrallaan , joka on kyllä picasacca ja hankalaa ) .Ja ennen Picasa kaappasi kaikki kuvani itselleen , poistetut ja tallessa olevat , se oli lieväst sanoen kurjaa. Lopetin siis koko picasan käytön ..siksi ne kai yrittää nyt saada minua maksumieheksi ja mukaan ! Miten sulla ?? Oli kiva nähdä... hyvät värit.

Lissu kirjoitti...

Tuo ACDSee-kuvankäsittelyhomma on nyt käytössäni kuukauden kokeeksi. Sen verran siihen on jo tuntumaa, että ostan sen. Karvalakkimallin hinta ei hirvitä: n. 70 euroa. Vastikään yrittelin myös Adoben Lightroomia, joskus aiemmin Photoshop Elementsiä. Eivät passanneet mulle tai minä niille. Tuosta ison satsin pienennyksestä en osaa sanoa muuta kuin sen, että eikö Picasa pienennä kuvat, kun ne vie verkkoalbumiin? Mulla akuutein tarve on arkistointi, kun kuvia on jo yli 10 000. Toki ohjelmalla pystyy hyvin myös tsekkaamaan, oikaisemaan, rajaamaan ja muutenkin korjailemaan sekä vanhoja että uusia kuvia, ennen kuin kuin niihin liittää ryhmityksiä ja hakusanoja. Myös pienennys onnistuu ainakin kuva kuvalta. Joku ammattilainen varmaan osaa vastata ja löytää sulle passelin ohjelman.