perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kuvataidetta ja Mullovaa


Pietarin-matkan kolmantena päivänä osa porukasta näki kuvataidetta Venäläisen taiteen museossa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4l%C3%A4isen_taiteen_museo), toiset kävivät Posliinimuseossa. Keijo, oiva matkanjohtaja, oli valmistautunut tarkoin tähänkin käyntiin. Taiteentuntijana hän oli valikoinut teokset, joihin keskityimme. Mitään museon läpijuoksua ei koettu, kun Keijon jakaman listan mukaisesti  pysähtelimme sekä tiettyjen veistosten, ikonien että maalausten äärellä ja tarkastelimme niitä paljolti Keijon luonnehdintoja seuraten. Nyt olen nähnyt aitoja Andrei Rublevin ikonejakin! Valokuvia en itse ottanut, sillä netti tarjoilee niitä. Oheen nappasin pari esimerkkiä:  Ilja Repinin Sadkon ja Ivan Aivazovskin Yhdeksännen aallon.

Muita, minulle entuudestaan tuntemattomia nimiä ja teoksia ovat muun muassa nämä: Losenko, Ruhtinas Vladimir ja Rogneda; Brjullov, Pompeijin viimeinen päivä; Fedotov, Majurin kosinta; Perov, Ateria Luostarissa; Ge, Pyhä ehtoollinen; Maksovski, Yömaja; Polenov, Kristus ja syntinen nainen; Bogdanov-Belsky, Ainekirjoitus; Surikov, Lumilinnan valloitus.  Kuva mainituista teoksista samoin kuin paljosta muusta löytyy, kun etsii tästä osoitteesta:http://www.googleartproject.com/collections/. Vilkaisepa linkkiä, kiitos Eilalle vinkistä.
                                             
Tuntemattomaksi jäi tämänkin kuvan yrittäjä, jonka bongasin Iisakin kirkon tuntumasta jo taidemuseoreissun aattona. Ehkä jonakin päivänä hänenkin työnsä on esillä Venäläisen taiteen museossa. 






Torstaina 7.6. iltapäivän Teatterimuseo ja sen jatkona konsertti jäivät väliin samoin urkumusiikkihetki lähikirkossa, sillä tiedossa oli omaan ohjelmaa: rohkea matkakumppani Eila oli hommannut liput illan The Peasant Girl -konserttiin, jonka solistina Viktoria Mullova taituroi viululla pianon, sellon, rumpujen ja marimban säestyksellä.


Taas myös esityspaikka sykähdytti. Edellisen illan Leningrad-sinfonian jälkeen oli hauska kuunnella kepeää kvintettiä. Kukin soittaja säteili soolo-osuuksissaan ja musisoi upeasti myös pikku orkesterina. Tuli mieleen, tokko Pietarissa edes voi kuulla kehnoa soitantaa.


Ei kommentteja: