perjantai 27. heinäkuuta 2012

Pilvilinnaa ja Crusellia

Eilen oli taas se heinäkuun päivä, jolloin noudatin kutsua piipahtaa Uudessakaupungissa. Vanhojen koulukavereiden gängi oli koolla Vanhan kirkon ja Vallinmäen tuntumassa. Pari sataa vuotta vanhassa, harvinaisessa puutalossa asuu aviopari, jonka molemmat osapuolet olen tuntenut kymmenvuotiaasta. Kihnattiin samassa luokassa koulunpenkkejä, kunnes valkolakki päässä kaikottiin kuka minnekin. Nyt ollaan eläkeläisiä ja keräännytään silloin tällöin yhteisiin tapaamisiin. Uudenkaupungin-reissuilla on aina muutakin ohjelmaa kuin viihtymistä omenapuiden alla lohisoppaa nautiskellen.

Alkajaisiksi suunnistettiin Pilvilinnaan, josta harva lienee edes kuullut, saati käynyt paikassa. Kolmisen vuotta sitten Raija Nokkala perheineen avasi uuden kotinsa niille, joita hänen taiteensa kiinnostaa. Raija tunnetaan hilpeän naivistista töistä. Koti on kokonaistaideteos, jota saa kuvata vain ulkoa päin.
Viereisessä kuvassa yksi  esimerkki pihan humoristisista installaatioista.

Kahvila-ravintolan terassi avautuu merelle, mikä sekin houkuttelee vieraita käymään ja viihtymään Pilvilinnassa. Rakennus on niin mielikuvituksellinen, ettei se kalpenisi edes muumitalojen rinnalla. Mikä naantalilaisille tiedoksi!

Leppeä iltapäivä jatkui isäntäväen omenapuiden katveessa lohisoppaa lusikoiden. Kahvin friskaamina porukasta viisi askelsi pihalta suoraan Vanhaan kirkkoon kuuntelemaan Vivaldin Tilhi-konserttia. Lähes kaikki loppuun myytyjen lippujen haltijat saapuivat hyvissä ajoin paikoilleen.
Kuvasta näkyy, että istuin parvella. Sitä ei huomaa, että penkki oli kapeaakin kapeampi ja aivan suoraselkäinen. Ihmeekseni kankkuni kesti parin tunnin työlään asennon. Asiaa auttoi musiikin upeus. Etenkin Vivaldin konsertot fagotille lumosivat jopa minut, vaikka en ole mikään musiikin tuntija. Nuori solisti Theo Plath kuuluu hämmästyttäneen musikaalisuudellaan jo 5-vuotiaana. Hänen eläytymisensä ja taidokkuutensa villitsi yleisön niin ylettömiin suosion osoituksiin, että korvat olivat haljeta, samoin parven paksut lattialankut. Varsinkaan takana istunut joukko nuoria muusikkoja ei säästellyt itseään, vaan huusi, paukutti jalkojaan ja käsiään kaikin voimin. Eivät muutkaan jättäneet taputtamatta, kun oli saatu kuulla harvinaisen loisteliasta fagottimusiikkia jousisoittimien ja cembalon säestämänä. Kaikki kuullut muusikot edustavat alansa huippua.

Tässä konsertin koko ohjelma:

3. Vivaldin Tikli

klo 18.00 Vanha kirkko

20/15€

Mr. Vivaldi’s Goldfinch
“Barokin parhaat kevein siiveniskuin.”
Jacques Zoon, huilu
Washington Barella, oboe
Theo Plath, fagotti
Corrado Bolsi, viulu
Paula Sundqvist, viulu
Eriikka Nylund, alttoviulu
Iseut Chuat, sello
Amparo Lacruz, sello
Mikko Multamäki, kontrabasso
Elina Mustonen, cembalo


Johann Sebastian Bach:
Trio c-molli huilulle, viululle ja basso continuolle, teoksesta
Musikalisches Opfer, BWV 1079
Largo
Allegro
Andante
Allegro
Zoon, Bolsi, Chuat, Mustonen

Antonio Vivaldi:
Konsertto fagotille C-duuri RV 477
Allegro
Largo
Allegro
Plath, Bolsi, P.Sundqvist, Nylund, Lacruz, Multamäki,
Mustonen


Antonio Vivaldi:
Konsertto fagotille ja jousille B-duuri ”La Notte” RV 501
Largo: Andante molto
I Fantasmi (Presto – Adagio)
Il sonno (Andante molto)
Sorge l’Aurora: Allegro
Plath, Bolsi, P.Sundqvist, Nylund, Lacruz, Multamäki,
Mustonen


Johann Sebastian Bach:
Konsertto cembalolle A-duuri BWV 1055
Allegro
Larghetto
Allegro ma non tanto
Mustonen, Bolsi, P.Sundqvist, Nylund, Lacruz, Multamäki

Alessandro Marcello:
Konsertto oboelle ja jousille d-molli
Andante e Spiccato
Adagio
Presto
Barella, Bolsi, P.Sundqvist, Nylund, Lacruz, Multamäki,
Mustonen


Antonio Vivaldi:
Konsertto huilulle D-duuri RV 428, “Tikli”
Allegro
Largo
Allegro
Zoon, Bolsi, P.Sundqvist, Nylund, Lacruz, Multamäki,
Mustonen
Ilta olisi vielä jatkunut Vallinmäellä Lyhtyjen yönä, mutta minäpä en tänä vuonna siihen osallistunut. Muut varustautuivat piknikille, kun minä suuntasin auton nokan Nousiaisiin ja ajelin tyytyväisenä mökille nukkumaan.

Ei kommentteja: