tiistai 22. tammikuuta 2013

Naisvaltaa Liedossa

 Jo muutamana jouluna Liedossa on liikuskellut pukki, jonka ainakin yksi lapsi hoksasi tädiksi. Muuten meni täydestä, mutta irtoparta epäilytti. Edellisenä jouluna sama poika oli julistanut suureen ääneen päätelmänsä, että isotätihän se siinä! Onneksi tämä päätelmä oli unohtunut uuden joulun tullen...

Niinhän asia on, että Marja-Riitta Perttula, puuhakas alakerran emäntä, sonnustautuu vaikka pukiksi, kun kutsu käy.

Takavuosina samainen monitaituri toimi kaksi kautta kunnanvaltuutettuna ja myös kunnanhallituksen jäsenenä. Yhä vahvemmin ovat Liedon naiset esillä nykyisissä luottamuselimissä. Harmi ettemme menneet naapurini kanssa seuraamaan historiallisia valintoja valtuuston istuntoon 14.1.2013. Turun Tienoo kertoo päätöksistä 17.1.2013 ja otsikoi jo etusivullaan: Liedossa luotetaan naisiin. Valtuuston ja hallituksen johtopaikoille näet on nimitetty naisten lisäksi vain yksi mies, vaikka valtuustossa on miehiä 24, naisia "vain" 19.

Valtuustossa puhetta johtaa Anna-Liisa Koivisto (kesk.). Varapuheenjohtajia ovat nyt Anne-Mari Virolainen (kok.), Soili Leppänen (sd.) ja Jukka-Pekka Kuokkanen (kd.). Kunnanhallituksen puheenjohtajan pallille istahtaa Mari Mikkola (kok.), joka johtajistoa esittelevässä lehtikuvassa näkyy edessä vasemmalla vaaleatakkisena ja -tukkaisena. Hallituksen varapuheenjohtajia ovat Riina Kolkkala-Westerlund (kesk.) ja Minna Ylikännö (sd.). Tasa-arvolakia noudatetaan, sillä hallitukseen valittiin myös Simo Ala-Nissilä (kok.), Pasi Lappalainen (kok.), Sauli Alapirjelä (kesk.), Henna Vuoristo (sd.), Timo Katjainen (vas.) ja Juhani Pilpola (ps.).

Mainittakoon vielä, että yhteistoiminta-alueen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin Kristiina Vihavainen (sd.). Isoon hommaan on kannatus riittänyt tälläkin naisella.

Löytyyköhän Suomesta toista kuntaa, jossa yhtä vahvasti luotettaisiin naisiin tärkeissä hallintoelimissä?

5 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Kait se sitten on hyvä niin---kin.

Lissu kirjoitti...

Parasta asiassa on se, että kunnan johdossa on jo ennestään ollut toimen naisia. Tulokkaana olen pannut merkille, kuinka virkeästi täällä kohennetaan ihmisten oloja. On rakennettu uusi erityiskoulu palvelemaan naapurikuntiakin, on saatu ikäihmisille hieno palvelukeskus yhteistyössä seurakunnan ja Mehiläisen kanssa, on jäsennetty uudestaan terveyskeskuspalveluja. Niistä minulla tähänkin mennessä pelkästään hyviä kokemuksia. Muuten: myös terveyskeskuksen ylilääkäri on nainen.

Niin ja mm. keskustaan on tekeillä uusi kaava. Lähipuistoa jo kaunistetaan. Kuinkahan hommat hoituvat sitten joskus, kun tämäkin kunta liitetään osaksi Turkua?

vanski kirjoitti...

Jospa naiset panevat tuulemaan ja sitä ei liitetäkään !
Muuten -kerropa miten tuo Vieraan -mutta
mutta
mutta
mutta
mutta

liittyy hyvään tekstiin ...

vanski kirjoitti...

Kone pani mutat järjestykseen ...sorry ..niidenhän kuului olla sikinsokin !

Lissu kirjoitti...

Vieras-romaanissa Pulkkinen tosiaan leikittelee tai testailee, mitä saa sanotuksi pätkimällä rivejä ja toistamalla tiettyjä konjunktioita tai muita sanoja. Ehkä hän laajentaa näin ilmaisukeinojaan. Luulen, että Pulkkinen tuntee takavuosikymmenten kuvarunoja, joissa sanoja ripoteltiin tekstisivuille. Niistä saattoi hahmottua jokin kuviokin. Näin oli mm. joissakin Väinö Kirstinän runoissa.

Toisaalta ja, ja, ja -hokemisella voi etsiä itseensä porautumisen vaikutelmia yhtä lailla kuin rajojen rikkomista.

Pitäisi katsoa uudestaan niitä kirjan sivuja, joilla näkyy näitä typografisia jälkiä. En enää muista niistä muuta kuin sen, että panin merkille ja hetken mietin, miten ne vois tulkita.