tiistai 2. huhtikuuta 2013

Kauneus kunniassa



Wäinö Aaltosen museo veti tänään puoleensa, koska siellä on meneillään Tuula  Lehtisen Kauneudesta-teosten näyttely ja myös Valokuvakeskus Peri esittelee taas uusia valokuvia. Nyt Perin tiloihin on ripustettu Heini Leväslaihon muotokuvia ostikkonaan Katseen kosketus.

Tuula Lehtisen näyttely on saatu Turkuun Hämeenlinnasta. Näyttelyyn hän valmistanut muun muassa taidokkaita, pullean tyynymäisiä töitä - sellaisia, joita en ole konsanaan nähnyt. Jo hänen käyttämänsä tekniikat ällistyttävät. Varsinkin isot, jo kehyksiltään muhkeat mosaiikkiteokset pysäyttävät, samoin posliinin ja grafiikan jännä yhdistäminen.  Taitelijamatrikkelista löysin kuvan, jossa taiteilijan taustalla näkyy kukkatyynyjä.
 
Toisesta kuvasta näkyy osa suurenmoista Joutsenlampi-mosaiikkiteosta. Kuva on julkaistu Aamulehdessä .




 Kolmas kuva löytyy WAMin sivuilta ja näyttää palan installaatiota nimeltään Ainon ja Laurin posliinitanssi (2011).

Taiteilija on kirjannut pohdiskelujaan kauneudesta ja tarjoaa näyttelyssä kävijöille muutaman sivun tekstiä aiheesta taustaksi teoksille. Kannattaa sekä lukea että varsinkin katsoa. Ilokseni voin katsoa kotonakin Tuula Lehtisen grafiikkaa, sillä ystävän opastamana ostin yhden hänen työnsä Hangossa toimineesta galleriasta kymmenkunta vuotta sitten.

Avoimin mielin ja silmin kannatti ja kannattaa tutkia myös Perin seinille ripustettuja Heini Leväslaihon muotokuvia vuosilta 1995–2010. Perin tiedotteessa mainitaan, että Heini Lehväslaiho aloitti taiteilijamuotokuvauksen Taideteollisen korkeakoulun lopputyönäyttelyssään ja on kuvannut sittemmin freelance-valokuvaajana eri alojen taiteilijoita muun muassa Suomen Kulttuurirahastolle sekä kustantamoille, erityisesti Teokselle. Muutama kännykkäotos välittäköön kuvien vahvaa näkemystä kohteestaan.



3 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Hienoja muotokuvia! Mosaiikkitöistä ei oikein pelkän tämän kuvan perusteella saa oikeaa käsitystä. Epäilemättä hyvin mielenkiintoinen taiteilija.

vanski kirjoitti...

Että tulee ikävä vanhaa valokuvaa ja omaa labraa...niin moni on siirtynyt kuulemma rullafilmiin ..jotenkin se kuva tuntui arvokkaammalta kun sen teki alusta loppuun itse.

Lissu kirjoitti...

Eiköhän Lehtisen näyttely päädy ennen pitkään Hesaan. Kunpa silloin osuisitte kohdalle.