keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Läksiäislounaalla


 Aurajokirannassa oli tänään leppeätä istuskella puiden katveessa ja nauttia Tintåån ruokaisaa salaattia lounaaksi. Hyvänä aiheena oli tavata pojantytär ihan kahdestaan, ennen kuin Niina lennähtää puoleksi vuodeksi Australiaan. Kun koulu on onnellisesti käyty, valkolakki saatu, mutta jääty ilman opiskelupaikkaa, on hienoa päästä hetkeksi maailmalle. Ensi sunnuntaina vanhemmat saattelevat tyttärensä Helsinki-Vantaan kentälle. Muistavatkohan, kuinka kauan sitten heitä itseään oltiin koko perheen voimin hyvästelemässä siirtolaisiksi samaiselle mantereelle...

Pienestä pitäen on reissannut tämäkin matkalle lähtijä. Hän jopa syntyi kiinalaisittain Hong Kongissa, mistä perhe muutti vielä kertaalleen Australiaan, kunnes Eurooppa kutsui. Sveitsi oli seuraava etappi. Sieltä sitten kvartetiksi kasvanut joukko lopulta palasi koti-Suomeen. Onneksi, sanon minä. Yhteyksiä toki pidettiin monin tavoin perheen maailmalla olon vuosina. Ja tulihan äiti lapsineen kesäisin Suomeen moneksi viikoksi. Isä seurasi perässä, kun töiltään ehti. Me kotimaan asukit pääsimme itsekin maailmalle, kun poikkesimme karttuvan perheen lähes kaikissa asuinpaikoissa.

Kuva näyttää, että lounas on jo lopuillaan. Neito kertoi olevansa melkoisen pöllämystynyt, sillä au pair -paikka ratkesi lähes saman tien, kun hän ilmoittauti tietyllä sivustolla halukkaaksi tulemaan Sydneyhin. Tulevan perheen vanhempien kanssa on juteltu useita Skype-puheluita kuvien kera. Samoin lapset ovat esittäytyneet. Hyvältä tuntuu myös se, että perheen edellinen au pair opastaa Niinaa tehtäviinsä, ennen kuin palaa kotimaahansa.


Käväisimme lounaan jälkeen vielä arkisen hauskasti toriostoksilla, ostimme mansikoita ja jututimme torimyyjiä. Kun vein lounasseuralaiseni autolla kotiinsa, tapasimme tyhjenevän pesän haltijat omenapuitten alla. Nyt on heidän vuoronsa tuntea ylpeyden sekaista haikeutta siivilleen nousevan nuorimmaisensa lähtöä seuratessa.

Hyvää matkaa!
 

4 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Maailma on pieni - ja silti niin suuri varsinkin nuorelle!

ketjukolaaja kirjoitti...

Tyhjeni meidän pesäkin maanantaina, kun poika läksi varusmiespalvelukseen Kajaaniin.

Australia on varmaan jännä paikka. Nythän siellä on talvikausi, ei taida Sydneyssä kumminkaan toppatakkia tarvita.

Lissu kirjoitti...

Jännää on varmaan armeijassakin, ettei vain liian kanssa. Mutta kumpikin lähtijä lienee jo vajaan vuoden kuluttua takaisin kotikonnuilla. Pojantyttärellä on paluulippu valmiiksi hommattuna. Armeija kotiuttaa joka iikan, kun palvelus on ohi. Mitä sen jälkeen, on ainakin Niinalle vielä opiskelupaikan hakemisen ja saamisen takana.

Vanhemmat tuskin sentään riehaantuvat vapaudestaan sen paremmin Kuopiossa kuin Turussa. Vastuu jatkuu ja jatkuu...

vanski kirjoitti...

Onnea vaan menijälle ---erilaista tulee olemaan .Kaunis maa , olisi kyllä kiva kokea !