keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Valokuvataidetta Ars Novassa



Pitkästä aikaa Turku kutsui niin, että lähdin liikkeelle Föli-bussilla, jolla pääsin hyvin lähelle Aboa Vetus/Ars Nova -museota Itäisellä rantakadulla. Halusin nähdä Jorma Purasen valokuvat. Ne ovat esillä Ars Novassa marraskuun 8. päivään asti kolmessa eri kerroksessa, ylimmässä pääosin Lappi-aiheisia teoksia. Erikoislaatuiset tekniikat ja heijastukset ovat sellaisia, joita en muista nähneeni koskaan ennen.


Koko näyttelyä koskevan esittelytekstin alkukappaleen mukaan
Valokuvataiteilija Jorma Puranen paljastaa piiloon jäänyttä historiaa, sivuun jääneitä tarinoita ja unohdettuja paikkoja. Museum Meditations esittelee laajan otoksen Purasen mittavasta taiteellisesta tuotannosta, joka sukeltaa historiaan, taidehistoriaan, etnografiaan, antropologiaan ja maantieteeseen. Näyttelyssä nähdään taiteilijan pitkään työstämiä sarjoja sekä aivan uusia teoksia.
Useissa kuvissa näkyy metsä sateisena, huurteisena tai lumihippujen takana.

 Kiehtovia ovat myös etäännytetyt ihmishahmot. Niissä näkyy naisia ja miehiä, yhdessä vain irrotettu pää. Tarinan mukaan aikoinaan espanjalaiset vaativat Goyan ruumiin palauttamista Ranskasta. Se palautettiinkin, mutta ilman päätä.

Kaksi lintuaiheista teosta ovat saaneet näkyvän paikan omalla seinällään. Niistä ensimmäisessä näkyy satakieli, kännykän kameraan tallentuneessa kuhankeittäjiä.


Kaikista muista teoksista poikkeavin löytyy sekin ripustettuna omalle seinälleen. Tuntui kuin olisin katsellut kubistista kaupungin hahmotusta. Tällaista voisi tutkia yhä uudestaan kotiseinältäkin.


Lasipintaisista vedoksista löysin usein itsenikin heijastuneena, samoin näyttelytilan ikkunoita ja varauloskäynnin opasteita. Eivät hienot työt lisäheijasteista häiriintyneet.


Vanhojen valokuvien retusoinnit ovat nekin olleet Purasen tutkimuskohteita. Niistä on esillä useita esimerkkejä, mutta jätin kuvat ottamatta. Paikan päällä niihin tutustuu parhaiten.

Antoisa retki valoi uskoa elämän jatkumiseen, vaikka koronavirus valtaisi uudestaan ihmispopulaatioita jopa Turussa. Varusteina kassissa on jo kertakäyttöisiä maskeja. Paketti on yhä avaamaton, sillä eilen en nähnyt kenelläkään maskeja. Väkeä oli toki liikkeellä, mutta edes bussissa ei ollut ruuhkaa, joten katsotaan, mitä tuleman pitää. Mökillä risusavotassa ei ainakaan ole itse vaarassa saada koronavirustartuntaa eikä myöskään uhkaa hengityksellään kanssaihmisiä. Siispä huomenna taas eristyksiin mökille. 


4 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Pitää käydä katsomassa tämä. Kuvat näyttävät hyvin mielenkiintoisilta. Olen samaa mieltä tuosta kubistisesta näkymästä, ottaisin mielelläni seinälleni, jännittävä :)

Lissu kirjoitti...

Käynti Ars Novassa onnistuu helposti turkulaiselta. Milloin ehdittäisiin tavata jossain kahvilassa? Jokohan ensi viikolla passaa? Ehdotapa päivää, paikkaa ja kellonaikaa.

Leena Laurila kirjoitti...

Kävin katsomassa näyttelyn. Hieno oli, enkä muistanut siellä toisessa kerroksessa koskaan käyneeni. Upeat näköalat sieltä puutarhaan ja joelle. Kokonaisvaltainen taide-elämys ;)
Vastasin jo s-postiisi.

Lissu kirjoitti...

Mainiota. Ja kiitos sähköpostista. Olet jo saanut siihen vastaukseni:)