perjantai 14. tammikuuta 2011

Talvi koettelee



Viime kesänä parvekkeellani viihtyi muun muassa iso rosmariini, muhkea muratti ja syksyn iloksi hankittu tyräkki. Kun pakkaskausi koitti, siirsin purkit rullalevyillään asuinkerrokseni avaralle porrastasanteelle isojen ikkunoiden tuntumaan. Siivooja ei pannut hanttiin eikä myöskään taloyhtiön hallitus.

Vielä kuukausi sitten rosmariinista sai vehreitä oksia tuoksumaan joulun ajan pöytiin. Eipä saa enää. Pari viikkoa sitten ryhdyin elvyttämään  kaikkia kolmea kasvia suihkuttamalla niitä päivittäin. Vettä ne ovat saaneet juurilleen noin kerran viikossa. Mutta silti kuivattava kurjuus suorastaan huutaa kasveista.  Kukahan tietäisi, millä konstein ne saisi pelastetuksi?

Helmikuun puolivälissä niitä voi ruveta lannoittamaan ja sillä tavoin herättelemään kunnolla henkiin, jos elo niissä siihen asti edes pihisee. Maalis-huhtikuussa ne voinee siirtää takaisin parvekkeelle nauttimaan yön viileydestä ja päivien lämmöstä.

Kakkoskuva näyttää, että rosmariinin tavoin tyräkki voi kovin huonosti. Luultavasti yksi selitys kurjuuteen on turhan lämmin talvehtimispaikka.

Parhaiten talvea sittenkin näyttää kestävän muratti. Niin se teki viime talvenakin ja paisui ennen näkemättömän komeaksi kesän mittaan. Muut kaksi ovat tulokkaita huushollissani.  Alle hiukan rajatusta kuvasta ei edes paljoa huomaa, että runsaasti on kuivaa tässäkin talvehtijassa.







4 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Ne on yksinäisiä !Juttelet ja annat sitä hellyyttä ...kunhan juuret ei kuivu , eiköhän ne siitä tokene ...pitäisi vissiin kysellä kalifornian tyttäreltä -hän herättää henkiin kuolleetkin...

Lissu kirjoitti...

Eilen kastelin rosmariinin litimäräksi. Voi olla, että olen ollut turhan varovainen veden kanssa, ja juuret ovat kuin ovatkin kuivahtaneet. Viikon parin kuluessa kai näkyy, voittaako elämä vai onko puska valmis roskikseen. Tyräkki on hikukan enemmän elossa kuin rosmariini, niin että lisävesi saattaa hyvinkin riittää elvytykseksi. Kohta joka tapauksessa lepokausi loppuu ja kasvukausi alkaa. Saa ruveta lannoittamaan!

mondo kirjoitti...

En ole onnistunut rosmariinia säilyttämään talven yli kuin vahingossa kerran kasvihuoneessa (oli leuto talvi).

Pihamuratit tuon talveksi sisälle ja kuivia lehtiä saa karistella pitkin matkaa, mutta ne saan ajoissa rehottamaan viileälle lasiterassille.

Tyräkkiä ei ole koskaan ollut tuollaista.

Lissu kirjoitti...

Alan uskoa, ettei rosmariini enää virkoa. Ihmettelen tässä sitä, miten kummassa se oli saatu kasvamaan noin isoksi, jollaisena sen puutarhasta ostin viime kesän alussa. Jossain osataan...