lauantai 26. helmikuuta 2011

Hämeenlinna kouluttaa

Synttärien lahjakirjojen lukeminen on hyvässä vauhdissa. Entisestä työpaikasta kertova artikkelikokoelma Cygnaeuksen viitoittamalla tiellä
90 vuotta opettajankoulutusta Hämeenlinnassa (2010) viipyi käsissä vain tovin, kun tuttujen ihmisten tekstit piti tutkailla pikavauhtia. Nyt koko opus on luettu, osin vain silmäilty, mutta silti valmiina esiteltäväksi.

Kirjasta löytyy Tuula Hyyrön katsaus laitoksen historiaan sekä toinen raportti opsikelijoiden tulevaisuudenkuvista,Veli-Matti Värrin pohdiskelu opettajankoulutuksen sivistystehtävästä globaalin vastuun aikakaudella, Jouko Pullisen johdattelu kuvataidekasvatukseen, Marja Vanhatalon luotaus musiikkikasvatukseen, Tiina Kujalan kokemuksia liikunnasta osana yliopisto-opintoja, Tero Aution katsaus opetussuunnitelmiin, Heleena Lehtosen hankkeet yrittävän käyttäytymisen kasvattamiseksi, Jorma Joutsenlahden tutkimushankkeita matematiikan ainedidaktiikasta ja normaalikoulun tuttujen lehtoreiden päivitys ojatusta opetusharjoittelusta. Lisäksi löytyy minun jälkeeni laitoksen henkilökuntaan tulleiden tekstejä, mukana myös tuttujen Helena Rajakaltion ja Eija Syrjäläisen osuus täydennyskoulutuksesta.

Juhlajulkaisun ovat toimittaneet Eila Lindfors ja Jouko Pullinen. Kuvista ja ulkoasusta vastuussa on Jussi Mäkelä. Hyvältä näyttää!

Hämeenlinnalaisten ponnistus työnsä esittelemiseksi tuntuu erityisen merkittävältä näinä aikoina, jolloin filiaali toisensa jälkeen on joutunut tai joutumassa joko tyystin lopetettavaksi tai ainakin siirrettäväksi. Mitä peruutamatonta menetään, kun pienet yksiköt sulatetaan osaksi isoja systeemejä? Jotain varmasti myös voitetaan. Hämeenlinnan osalta vertailuaineisto alkaa karttua tuota pikaa, sillä näillä näkymin luokanopettajien koulutus Hämeenlinnassa päättyy. Elokuun alusta 2012 toiminnan on määrä jatkua Tampereella.

Saatan vielä palata tähän aihepiiriin, kunhan keskustelu kasvatustieteen ja koulussa opetettavien aineiden vaivalloisesti yhteen sovitettavista painotuksista tuottaa pikkuisen lisää tuloksia. Odotan nääs kannanottoja taholta, joka on kaukana kouluopetuksesta, sillä tunnen olevani liian kiinni tutuissa aiheissa. On siis hyvä joutua katsomaan omaa alaansa ulkopuolisen silmin. Pian selviää, mitä yrityksestä tulee.

Ei kommentteja: