keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Ponnekas ehtii, jaksaa ja pääsee maaliin


 Perhepiirissä on hyvän aikaa iloittu Sonjan saavutuksista. Keväällä näet kuultiin, että hänen väitöskirjaksi aiottu tutkimuksensa on hyväksytty. Onnittelumaljat skoolattiin etänä, koska Sonja perheineen oli muuttamassa Oslosta Uppsalaan. Väitöstilaisuus oli luvassa elokuulle, jolloin minunkin piti reissata Oslon yliopistosairaalan todistamaan tapahtumaa, kuten syksyllä 2019 kuviteltiin.

Mutta, mutta - sitten koronavirus puuttui peliin ja iski meidät kaikki kanveesiin. Seurasi kaikkialla maailmassa ihmisten sairastumisia kuolettavasti, uhkaa sairaalakapasiteetin loppumisesta, matkustusrajoituksia, karanteeneja, taistelua maskeista ja muuta kurjuutta. Väitöstilaisuutta oli siirrettävä. Lopulta päivämääräksi ilmoitettiin marraskuun 6. 2020. Tiukalle meni, sillä Sonja odottaa perheen toista lasta, jonka on määrä syntyä joulukuun vaihteessa.

Live-tilaisuuden asemesta meidän paikalle kutsuttujenkin on tyytyminen Zoom-verkkoneuvotteluohjelman kautta todistamaan, että Sonja on hommansa hoitanut. Tilaisuus on hyvään akateemiseen tapaan julkinen. Niinpä siihen voi osallistua, jos aihe ja asia kiinnostavat. Aikataulu ja linkit tässä:

Digital Public Defence: Sonja Lagstrøm

MSc Sonja Helena Lagstrøm at Institute of Clinical Medicine will be defending the thesis “Characterisation of human papillomavirus genomic variation and chromosomal integration in cervical samples” for the degree of PhD (Philosophiae Doctor).

The public defence will be held as a video conference over Zoom.

The defence will follow regular procedure as far as possible, hence it will be open to the public and the audience can ask ex auditorio questions when invited to do so.

Click here to participate in the public defence

Download Zoom here

Order a digital copy of the thesis here

Norjassa väitöstilaisuudet poikkeavat suomalaisista ainakin siltä osin, että tutkimusaiheeseen liittyvän parikymmentä minuuttia kestävän lectio praecursorian asemesta väittelijä luennoi tunnin aiheesta, jonka vastaväittäjä(t) antaa tutkimuksen pohjalta. Sonjan aiheena on

Tracking the COVID19 pandemics using next generation sequencing (NGS)  - sequence variants in the Nordic Countries.

The public defence will be held as a video conference over Zoom.

The defence will follow regular procedure as far as possible, hence it will be open to the public and the audience can ask ex auditorio questions when invited to do so.

Click here to participate in the trial lecture

Download Zoom here

Tutkimuksen yhtenä tuloksena on kehitetty geenien sekvensointimenetelmä, jolle on haettu patenttia. Menetelmän avulla voidaan tutkia HPV:n perimän muutoksia ja näin saada tarkempaa tietoa kohdunkaulan syövän riskitekijöistä ja synnystä. 

-----

Typykässä on piisannut puhtia vauvasta asti.

 

Isovanhempien ilona Kangasalla Sonja huseerasi usein yhdessä siskojensa ja kahden serkkunsa kanssa. Tilaa temmeltämiseen riitti niin talossa kuin pihalla. Ei ole liikaa haitannut, vaikka osa porukasta tuntui ja edelleen tuntuu aina asuvan muualla kuin Suomessa. Kesäisin kotimaa veti puoleensa jopa maapallon toiselta laidalta. Sonjan eno perheineen asui pitkään Australiassa, Hongkongissa ja Sveitsissä. Aikoinaan reissuun lähti kaksi, mutta kotiin palasi neljä. Niin onnekas oli se matka!

Ennen kuin muista lastenlapsista edes uneksittiin, Sonja valloitti kaikki isovanhempansa. Lasta ihailtiin. Hauskaa oli läheltä seurata, kuinka esimerkiksi meidän sisäpihan kattopalkkiin kiinnitetty hyppykiikku innosti pomppimaan. Lattiatasolta ihmettä kuvasi äidinisä. Kuvassa häämöttää muitakin kannustavia taustahahmoja: pöydän ympäillä istuivat isänisä ja -äiti, kaiketi myös minä, ellen häärännyt kahvitarjoilun parissa.




Sonjalle Norja tuli tutuksi eka kertaa isä-Leon parin kolmen vuoden työkomennuksen aikoihin, jolloin koko poppoo asui Kristiansundissa. Siellä perheeseen syntyi yksi tyttö lisää. Ei siis ihme, että Sonjalle luontui mainiosti käydä oman alan työkeikoilla Oslon yliopiston Kliinisen lääketieteen instituuttissa, kunnes hänet kelpuutettiin sinne tohtorikoulutettavaksi. Valmiudet tutkimustyöhön Sonja hankki paitsi monipuolisista yliopisto-opinnoista Suomessa ja Ruotsissa myös työvuosina Suomen molekyylibiologian laitoksella Helsingissä. Norjan pesti kesti neljättä vuotta. Tutkimustyön loppuvaiheessa syntyi Sonjan ja Gustafin esikoinen Hilda. Nyt jännitetään lähes valmiin poikavauvan mahassa pysymistä riittävän pitkään. Oi, elämän kukoistusta! 

Toivotan onnea kaikkiin lähiaikojen käänteisiin...


 

2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Ilos ja onnea sinullekin!

Lissu kirjoitti...

Kiitos kaunis. Minulle piisaa kotikutoista, kunnes taas uskaltaa poiketa vaikkapa Hesassa. Keväällä pitäisi voida reissata Uppsalaan Sonjan perheen monia merkkitapahtumia juhlimaan, jos koronatilanne sallii 👍