sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Joel Haahtela, Yö Whistlerin maalauksessa



Otava julkaisi helmikuussa 2023 Joel Haahtelan pienoisromaanin Yö Whistlerin maalauksessa. Kovakantisessa kirjassa on 175 sivua. Ostamassani e-kirjassa lukulaitteelle siirrettynä on sivuja vain 105. Niinpä kirja tuli luetuksi nopeasti paitsi lyhyytensä vuoksi myös siksi, että tarina tosiaan lumoaa, kuten kustantaja mainostekstissään lupaa:

Lumoava romaani vangitsee lukijan mysteerin ääreen.

Se näyttää toiveemme, pelkomme ja niiden takaa säteilevän rakkauden

Kertoja on vakuuttunut, ettei elä vuotta pidempään. Hän on päättänyt työstää perhoskirjan ikivanhalla painotekniikalla 1600-luvun tyyliin, jättää maailmaan jotain kaunista.

Hän matkustaa Yorkshiren rannikolle tapaamaan kirjeystäväänsä Sergeitä, erakoitunutta venäläisemigranttia ja perhoskerääjää. Sergein talossa, perhoskokoelman äärellä, Whistlerin maalauksen lumossa miehet jakavat syksyiset päivät, jotka paljastavat heidän kipeimmät muistonsa.

Millaisten kuvitelmien varaan rakennamme elämämme? Voiko ihminen koskaan olla vapaa? Mitä tapahtuu Whistlerin yössä?

 Kirsin Book Club on tarjonnut 11.3.2023 Airi Vilhusen kirjoittamana sellaisen analyysin Haahtelan pienoisromaanista, että ihastuin siihen yhtä lailla kuin itse romaaniin. Suosittelen painokkaasti linkin kautta avautuvan tekstin lukemista. 

Pari kesää sitten saaressa kesiään viettävä ystäväni otti puheeksi Joel Haahtelan ja hänen pienoisromaaninsa. Olivat kuulemma tehneet vaikutuksen. Siksi kai minäkin nappasin uutuuden, kun se kohdalle osui Elisa Kirjassa. Hommaan lisää Haahtelan kirjoja. Niissä voi odottaa hiljaisesti puhuttelevaa mietiskelyä ja kauneutta, jota kielikin edustaa.

Ei kommentteja: