torstai 2. huhtikuuta 2020

Viljamin naiset


8 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Tämä on hurja kirja yllättävine käänteineen. Alku on pahaenteinen, se jättää lukijan odottamaan. Sitä seuraava Viljamin murhe kotiin palatessa on niin sakeaa, että se tuntuu painona lukijallekin. Erityistä on se, että kuva Lempistä muodostuu niin eläväksi, vaikka juuri hän tulee kuvatuksi vain toisten kautta.

Lissu kirjoitti...

Jotenkin tuli mieleen, että Lempi on kuin hurja balladi. Sellaisia aikoinaan tiedetään kerrotun iltapuhteella. Ilmanko oli luettava koko kirja lähes yhtä soittoa.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Hyvä oivallus, sitähän se on. Tämä on parhaita nykyromaaneja, mitä olen lukennut.

Lissu kirjoitti...

Jälkimielikuvia luetusta putkahtelee yhä. Onkohan kirjailija piilottanut traagista huumoria peräkylän yksinäiseen ja hiljaiseen Viljamiin? Tarkoitan sitä, ettei Viljamin tarvitse tavoitella naista itselleen, kun ensimmäinen ja paras suorastaan nappaa nuoren miehen. Tämä ei tiedä hullusta vedonlyönnistä mitään, mutta eipä tiennyt Lempikään, minkä ihanuuden tuli saaneeksi vedonlyönnin palkintona. Elli puolestaan saalistaa kuin peto ikään. Hän tekee itsensä välttämättömäksi talous- ja lastenhoitotaidoillaan, kunnes nappaa vaimon menetystä surevan miehen hankkiutumalla tämän vuoteen lämmittäjäksi.
Järki-ihmisenä Sisko taas ratkaisee kaksossisarensa katoamismysteerin eikä hylkää lasten kanssa yksin jäävää Viljamia.

Mitähän joku elokuvakäsikirjoittaja painottaisi? Kaikkien keskeisten henkilöiden taustasta löytyy äidittömyyttä. Kummastelen sitä, miksi pojat Aarre ja Antero eivät enää aikuisina pitäneet yhteyttä Siskoon ja miksi Antero, opettajaksi valmistunut, mainitaan ressukkana. Insinöörinä leipänsä hankkiva Aarre, jolle Sisko on paitsi ihan oikea täti myös monen vuoden ajalta äidin korvike molemmille pojille. Vai olenko tältä osin ymmärtänyt väärin?

Anneli A kirjoitti...

Meillä oli tämä lukupiirikirjana. Paljon herätti keskustelua. Lopputuloksena oli, että useimpien mielestä kirja oli todella hyvä lukukokemus. PS. Olipa mukava, kun löysin blogisi. Aurinkoa viikonloppuusi!

Lissu kirjoitti...

Kiitos kommentista. Olisipa ollut hauska osallistua lukupiiriinne. Porukalla Lempistä totta tosiaan irtoaa juttua, sillä yksiksenikin pohdiskelin kirjaa pitkään vielä blogitekstin jälkeen.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Nyt en oikein enää muista näitä poikia, eikä minulla ole itsellä tätä kirjaa. Olisko lapsuuden muistot olleet pojille liian vaikeita ja siksi halusivat ottaa etäisyyttä. Loppu kirjasta ei ole niin jäänyt muistiini, mikä kertoo siitä, että tärkeä osuus päättyi siihen, mikä on jo sanottu prologissa ja tapahtumiin heti sen jälkeen.
Sisko on käytännön ihminen, hän olisi ollut sopivampi maalaistalon emännäksi kuin haaveileva Maria. Sisaret ovat kuin Raamatun Martta ja Maria.
Tästä saisi kyllä mahtavan elokuvan.

Marjatta Mentula kirjoitti...

... kuin haaveileva Lempi.