torstai 8. syyskuuta 2022

Kuljin torin laitaa...


 Lietolaisella oli tänään asiaa syntymäkaupunkiinsa Turkuun. Samalla piti käydä tarkistamassa torinäkymät. Huolestuttavalta näyttää, sillä jo runsaan viikon kuluttua vietetään uusitun torin avajaisia.  Millä ilveellä työmaa vaihtuu helposti kuljettavaksi kaduksi? Luvassa kuitenkin on, että avajaispäivään, lauantaihin 17. syyskuuta, mennessä kauppatorille pääsee kulkemaan joka nurkasta.

Kuvassa avatuu näkymä Kauppiaskadun ja Yliopistonkadun kulmauksesta kohti Aurakatua. Ortodoksisen kirkon vieritse kuljin muistellen kouluaikojen bussipysäkkejä. Monen vuosikymmenen takaa tuttua tutumpi seutu, joskin tyystin erinäköisena!

 

 Emma Sarsilan mukaan (Turun Sanomat 8.9.2022) entisten bussipysäkkien paikalle nousee kiinnostavia rakennelmia, joista työnjohtaja Janne Laine kertoo:

Lisäksi työn alla on vielä torin edustalla olevan ortodoksisen kirkon edustalle rakentuva kirsikkapuisto, jonne on tulossa istutuksien ja penkkien lisäksi muun muassa ludopöytä, pöytäjalkapallo, pöytätennis ja Vagabond-peli. Kirkkopuisto valmistuu avajaisiin sinne suunniteltuja valaisimia lukuun ottamatta. Kirkon edustalle on rakenteilla myös suihkulähde, joka saadaan käyttövalmiuteen marraskuussa.

Torin keskellä ja Eerikinkadun puoleisella laidalla myyntitoiminta on asettunut aloilleen, kun torin kirkon puoleinen laita muuttui työmaaksi noin vuosi sitten.  On kahviloita, vihannes-, juures- ja hedelmämyyntiä, sekä tietysti Kalapoikien putiikki. Jätin enimmät ostokset sikseen, mutta suunnistin Einon kahvilaan. Siellä lämmittimet hurisivat telttakatoksen alla, taljat tuoleilla lämmittivät nekin istuskelijoita. Nautin erinomaisen leivän varhaiseksi lounaaksi tarvitsematta auringon lisäksi muuta lämmmikettä kuin mukillisen kahvia.

Vierestä olisi voinut valita toisenkin kahvipaikan. Muille torikojuille on toistaiseksi runsaasti tilaa. Kuinkahan lienee ensi kesänä?

 


 Ehkä testaan sen viikolla, miltä kahvi maistuu keltaisessa varjossa. Tulen näet uudelleen Turkuun hoitamaan tänään aloitetun asian päätökseen. On kyse asunto-osakkeiden sähköiseen rekisteriin siirrosta, sillä tänään osakekirjat eivät olleet käyttämässäni konttorissa. Tekstivviestillä kuulemma ilmoitetaan, milloin sopii tulla hakemaan.

Pongasin useita kukkien myyjiä, mutta perin vähän ostajia. Oli kai turhan aikainen aamupäivä. Tannisen pullamyyjäkin oli tovin liesussa, kun pysähdyin valkkaamaan itselleni jotakin hyvää iltapäiväkahville. Suit sait myyä lehahti paikalle ja palveli oitis.

Maalaisten tonteilla oli havaittavissa jonkinlaista vipinää.

Yleisnäkymänä tarjoan saman kuvan, jota tutkin aamulla varhain sängyssä Turkkaria lukiessa. Kuva on otettu viereisen Wiklundin tavaratalon ylimmästä kerroksesta, jonne Emma Sarsila kameroineen lienee hurauttanut hissillä torijuttua tehdessään. Kuvaajan nimeä ei ole erikseen mainittu.

Torin Eerikinkadun puoleinen laitakin näkyi olevan auki Kauppiaskadulta Aurakadulle asti. Jätin testaamatta, toistaiseksi.

 

 


2 kommenttia:

vanski kirjoitti...

Tuo harmaa on varmaan katos---linja-autoilleko?!

Lissu kirjoitti...

Katon alla on upea paviljonki. Kaksi samantyyppistä on torin muilla laidoilla. Yhden katto vaurioitui pahasti, kun Suomen jääkiekkokultaa juhlineet kiipesivät isona joukkona katolle tramppaan.