keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Viiden kirjan haaste



Aamulla muiden blogeja lukiessani löysin haasteen, johon mielelläni vastaan. Minulle ja samalla monelle muulle haasteen heitti Ketjukolaaja, joka kirjoittaa Tahaton lueskelja -blogia. Sieltä löysin  kysymykset, Vastaukset kirjasin heti ksysymyksen perään.

1. Kirja, jota parhaillaan luen, oikeastaan olen vasta aloittamassa, on Orhan Pamukin Istanbul.  Se on tovin jo odottanut e-kirjana lukulaitteessa. Sen aika koitti nyt, kun olen lähdössä Heinolaan tapaamaan ystävääni. Taannoin hän kävi kaupungissa ja kehui kovasti sekä reissuaan että Pamukin kirjaa. On hauska kertailla hänen matka- ja lukukokemuksiaan, kun minullakin on jokunen sivu luettuna Istanbulista.





2. Kirja, josta pidin lapsena, oli Laura Soinnen Satuja. Se päihitti jännittävyydessä kaikki hauskat Tonttulan Pipet ja muut sellaiset lupsakat tarinat. Varsinkin Hukkasaaren salaisuus nostattaa yhä tukan pystyyn, kun muistelen sumuiselle saarelle kaapatun pojan kohtaloa.
Perin kirjan serkultani. Sittemmin se hävisi tavaroistani. Kun kerran huomasin kirjakaupan ikkunassa tutun punakantisen, vieläpä tuliterän Satuja-kirjan, ostin sen. Enää sitäkään ei löydy hyllystäni.
Ilmeisesti moni muu on syttynyt kirjan saduista, koska netistä löytyi jopa kirjan sisällys kuvana, kas tässä:






 
3. Kirja, joka jäi kesken, on Leon Urisin Exodus. Kauan sitten yritin tosissani lukea kirjan, mutta silloisen painoksen suomennos oli mielestäni tökerö. Niinpä jätin homman sikseen.








4. Kirja, joka teki vaikutuksen, on aikoinaan ollut Gabriel Garcia Marquesin Sadan vuoden yksinäisyys. Viikko vierähti lukiessa tuoretta suomennosta. Huushollihommia jäi tekemättä sillä viikolla. Töissä kävin, sillä koulusta en sentään opettajana pinnannut.

Olen lukijana syttyvää sorttia, joten tämä romaani ei ole suinkaan ainoa, joka on tehnyt minuun vaikutuksen.





5. Kirja, johon palaan uudestaan, voisi olla Alice Munron Viha ystävyys rakkaus. Kerran jopa tulin ostaneeksi kirjan uudestaan ja huomasin vasta viimeistä novellia lukiessani tarinan tutuksi. Tuskin sentään enää luen tätä Munron kokoelmaa. Muutenkaan en juuri palaa aiemmin lukemiini teoksiin. Työvuosina oli toisin. Olen aikoinaan omaksi ilokseni lähes vuosittain lukenut Seitsemää veljestä. Toki Kiven tuotanto oli myös iso osa äidinkielen opettajan työtäni, samoin Kalevala, vaikka enimmäkseen peruskouluaisten omia kirjavalintoja suosittiinkin.




Terveiset Ketjukolaajalle, jonka tavoin haastan kenet hyvänsä jatkamaan ketjua. Ainakin suurlukija- Vanskin uskoisin innostuvan asiasta. Jään odottamaan, mitä tuleman pitää.

9 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Sadan vuoden yksinäisyys on yksi vaikuttamimmista teoksista, jonka olen lukenut. Siitä on tosin piiitkä aika, kun se luin. Laura Sointeen satukirja saattaa olla hyllyssäni vieläkin tai sitten olen antanut sen lapsenlapsilleni. Alice Munron kirjoista olne joistakin pitnyt, tätä en ole lukenut. Istanbul myös lukematta. Exodustakaan en ole lukenut. Kesken toki on multa jäänyt monikin kirja, jos ei kiinnosta, jätän kylmästi lukematta. Ihania kirjoja kun on valittavaksi!

ketjukolaaja kirjoitti...

Hienoa, että jaksoit ottautua tähän leikkiin!

Minulla on yksi Alice Munron kirja tuossa hyllyssä odottelemassa ja on siellä myös kirja Garcia Marquezilta. Molemmat novellikokoelmia. Exodus on tuttu elokuvana. Siinä on joitakin toimivia juttuja, varsinkin se tanskalaisen neitosen tapaus.

Lissu kirjoitti...

Vaikuttaa siltä, että yksi ja toinen tarttuu Alice Munron kirjoihin. Minäkin, jos hyvin käy.

Lissu kirjoitti...

Sen vielä lisään, että kirjallisen merkkiteoksen veroinen Kotiseutu-sarja puhuttelee minua yhtä väkevästi uusintana kuin aikoinaan eka kertaa katsottuna. Hunsruckin saksalaiskylän ihmisten kautta peilautuvat sotavuodet edeltävine tapahtumineen ja jälkinäytöksineen. Sarjassa kaikki osatekijät ajatteluttavasti kohdallaan

vanski kirjoitti...

Tännekö nuo vastataan ?!
1 ...lopetin juuri Arhipan "Kulki kuolema puistotoetä " --Turku-Naantali-dekkari . jatkumoa, josta pidän . Kevyt ja nopeaan luettu .Silti -37 dekkaria ..se on monta murhaa , nättiä semmoista , mutta ihmettelen silti Arhipan tarmokasta tuotosta ---kevyttä vaikka onkin .Tuo oli nopea luettava , joten kerron vielä sen minkä just lopetin : eli Mankeli :"Ruotsalaiset saappaat ".Jatkoa kirjalle "Italialaiset kengät " .Mankell kuoli , ei tule uusia enää . Tämä ei minusta ollut entisten veroinen , mutta ainahan hänen kirjojaan lukee ja viimeinen kun on , niin toki .


2...Anni Swanin "Tottisalmen perillinen " ...on tuossa hyllyssä . ja tietty Anna-sarja , sekin on hyllyssä .ja voi niitä oli niin monta...."Adalminan helmi"....ihana kuvitus !


3...kesken , se on nyt juuri kuolleen Econ kirja "Ruusun nimi " ! Tuossa se on hyllyssä huomauttamassa , että en lukenut kuin pätkän ja tuumin , ettei ole minun juttuni !Pitäiskö nyt kahlata , kun kaveri kuoli ?

4....vaikutuksen ?! Tuo oli vaikea ...luen monet kirjat uudelleen ...mieleen tuli nyt "Tim" ...syöpään kuoleva poika , en muista des kirjoittajaa , hyllyssä varmaan sekin ja ikivanha juttu ....eikä varmaan mikään mestariteos.. Tuo "sadan vuoden yks " on hyllyssä espanjan kielisenä kahlattu on , vaan ei kaikkea ymmärretty !

5 ...Riippuu ihan millä tuulella olen ja onko kesä vai istunko sisällä .Oli aika jolloin kahlaisin maalla Annat uudelleen , sitten Jalna-sarjat ...mutta ne taitaa olla menneitä jo .Ikuisesti kahlaan varmaan Agatha Christien dekkarit --ne on hyllyssä kaikki ...vaikea sanoa vain yhtä, sorry , luen uudelleen monet kirjat .

Lissu kirjoitti...

Kiitos, Vanski, vastauksista. Nyt ne näkyvät kaikille, jotka osuvat blogini juttuja vilkaisemaan. Sinähän olet Yökukkujana piilossa.

vanski kirjoitti...

Piilossa ...en tajunnut .Vieläkö olen ?!

Lissu kirjoitti...

Taidan olla väärässä. Muistan jotkakin entistä järjestelyäsi. Nykyisin ohjelma vaatii aina kertomaan, etten ole robotti, kun sinun juttuihisi kirjoitan kommentteja.

Lissu kirjoitti...

Vanski, sinun kannattaa julkaista viiden kirjan juttusi Yökukkuja-blogissa, jotta saat haastetuksi omia lukijoitasi leikkiin mukaan.